Acasă Robotică ALGORITMUL CARE COORDONEAZĂ ROBOȚII

ALGORITMUL CARE COORDONEAZĂ ROBOȚII

97
0
(c) NORTHWESTERN UNIVERSITY.

Pentru a evita coliziunile, roboții se focusează asupra celor care se află în apropierea lor. Cercetătorii din America susțin că au descoperit primul algoritm descentralizat, care poate evita coliziunea roboților în timpul misiunilor comune.

Acest algoritm este destinat controlării mașinilor autonome sau coordonării roboților utilizați în fabrici. Pentru moment, Michael Rubenstein și colegii săi din cadrul Universității Northwestern au reușit să ducă la bun sfârșit o simulare digitală în care au utilizat 1.024 de roboți, iar în realitate, în laborator, făcând simularea cu 100 de roboți.

Cercetătorii scriu în jurnalul Tranzacții despre Robotică al Institutului de Inginerie Electronică și Electrotehnică (IEEE), faptul că algoritmul reușește să așeze roboții într-o formă predefinită, în mai puțin de un minut, într-un mod fiabil, sigur și eficient.

În cele mai multe situații, o flotă de roboți de dimensiuni reduse se dovedește a fi mai eficientă decât una de dimensiuni mai mari, deoarece, în cazul în care unul dintre aceștia eșuează, ceilalți îi vor putea îndeplini sarcina. Ceea ce urmăresc cercetătorii este evitarea coliziunilor și blocarea grilelor.

Michael Rubenstein spune că pentru a face asta, noul algoritm consideră pământul de sub roboți ca fiind o rețea. Folosindu-se de tehnologii similare, precum GPS, fiecare robot este conștient de locul în care se află pe rețea.

Înainte de a lua o decizie cu privire la locul în care se vor deplasa, roboții folosesc senzori pentru a comunica cu vecinii lor, determinând dacă spațiile învecinate din rețea sunt libere sau ocupate.

„Roboții refuză să se deplaseze într-un anumit loc, până când acest loc nu devine liber sau până când au confirmarea că niciunul dintre ceilalți roboți nu intenționează să ocupe acea poziție. Aceștia au grijă și își rezervă poziția, cu mult timp înainte”, spune Michael Rubenstein.

Prin coordonarea roboților, aceștia sunt capabili să comunice și să se miște rapid, pentru a-și îndeplini sarcinile. Rubenstein susține că acest lucru este posibil, prin menținerea roboților la o distanță mică, unul față de altul.

„Fiecare robot poate detecta trei sau patru dintre cei mai apropiați vecini. Ei nu sunt capabili să detecteze dincolo de mulțimea de roboți, ceea ce face mai ușor dimensionarea sistemului. Roboții interacționează local pentru a-și îndeplini sarcinile, fără alte informații, provenite din exterior”, adaugă Rubenstein.

De exemplu, în rețeaua lui Rubenstein, pentru a realiza o structură cu o formă determinată este nevoie de 100 de roboți care se vor coordona, în câteva minute. Anterior descoperirii acestui algoritm, același proces putea dura cel puțin o ora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.