Acasă Sănătate CONSUMUL ÎN EXCES DE SARE AFECTEAZĂ CAPACITATEA ORGANISMULUI DE A COMBATE BACTERIILE

CONSUMUL ÎN EXCES DE SARE AFECTEAZĂ CAPACITATEA ORGANISMULUI DE A COMBATE BACTERIILE

94
0

Consumul prea mare de sare poate afecta capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor bacteriene. Studiile au fost realizate atât pe șoareci, cât și pe 10 pe voluntari.

Christian Kurts de la Spitalul Universitar din Bonn, Germania, împreună cu echipa sa, au demonstrat, pentru prima dată, că șoarecii cărora li s-a administrat o dietă bogată în sare, au fost mai puțin capabili să lupte împotriva infecțiilor renale cauzate de bacteria E. Coli, dar și împotriva infecțiilor de la nivelul întregului organism, cauzate de Listeria, o bacterie tot comună în provocarea toxiinfecților alimentare.

„Până în momentul eliminării bacteriei de către sistemul imunitar, aceasta deja cauzase daune majore”, a afirmat Kurts.

Apoi, echipa a oferit unui grup de 10 persoane, cu o stare bună de sănătate și vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, un plus de 6 grame de sare pe zi, pe lângă dieta lor obișnuită, sub forma a trei tablete pe zi. După o săptămână, unele dintre celulele lor imune, numite neutrofile, au afectat cu mult capacitate de a devora și ucide bacteriile, în comparație cu aceleași teste efectuate asupra fiecărui individ, înainte de a consuma sare în exces.

Echipa nu a examinat efectul aportului mare de sare asupra capacității organismului de a combate infecțiile virale.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca oamenii să mănânce nu mai mult de 5 grame de sare pe zi, pentru a evita hipertensiunea arterială, care poate provoca accidente vasculare cerebrale și boli de inimă. În Marea Britanie, oamenii mănâncă, în medie, 8 grame de sare pe zi, acest lucru sugerând, că mulți dintre aceștia consumă la fel de mult sau chiar mai multă sare decât voluntarii din studiu.

Echipa crede că sunt implicate două mecanisme. În primul rând, atunci când consumăm sare în exces sunt eliberați hormoni pentru a face ca organismul să elimine, prin excreție, sarea în exces. Printre aceștia se numără glucocorticoizii, care au ca efect secundar suprimarea sistemului imunitar în întreg organismul.

În al doilea rând, există un efect local în rinichi. Kurts a descoperit că ureea se acumulează în rinichi când nivelurile de sare sunt ridicate, și totodată, suprimă neutrofilele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.