Testul ar putea fi disponibil în spitale, în următoarele săptămâni.
„Un nou test portabil de testare al coronavirusului care durează doar 50 de minute, de la extragere a probelor până la emiterea unui rezultat, ar putea fi disponibil pentru personalul Serviciului Național de Sănătate, în câteva săptămâni”, a spus un om de știință.
Trusa reprezintă un test molecular care stabilește dacă o persoană are în prezent COVID-19. Poate fi utilizat într-o anticameră de spital, procesând 16 probe simultan, afișând rezultatul pe un smartphone.
Dr. Justin O’Grady, liderul grupului de cercetare din cadrul Institutului Quadram din Norwich, a declarat că trusa de testare își propune să ajute personalul medical, care se află în izolare, să se întoarcă la muncă cât mai repede posibil și să se asigure că cei care sunt spitalizați nu răspândesc virusul.
„Pentru majoritatea testelor, rezultatele durează de la 24 de ore până la 48 de ore, deoarece sunt testate la nivel central”, a spus dr. O’Grady, care este asociat al Universității din Est, Anglia. „Depinde de dotarea spitalului, depinde cât de departe este trimis eșantionul pentru testare. De exemplu, în cadrul spitalelor testele de screening se fac în loturi”, adaugă el.
„În general, este dificil de menționat timpul de testare, fiind nevoie de cel puțin o zi pentru a obține rezultate, în timp ce noi putem obține un rezultat al testului în doar 50 de minute”, declară dr. O’Grady.
Dr. O’Grady a început să dezvolte kit-ul portabil de testare pentru noul COVID-19 la începutul lunii martie 2020, alături de microbiologul Jonathan Edgeworth, din cadrul spitalului St Thomas, Londra.
Sperăm ca până la sfârșitul lunii martie 2020 se va realiza un studiu pilot, care să aibă în vedere testarea personalul din cadrul spitalului St Thomas”, a spus dr. O’Grady. „Trebuie să ne mișcăm foarte repede, sperăm să reușim să aplicăm acest lucru în spitale”, adaugă el.
„Trebuie să acordăm o atenție deosebită sănătății și siguranței, asigurându-ne în același timp că testele pe care le efectuăm îndeplinesc anumite standarde. Încercăm să facem asta și să validăm procesul de testare cât mai repede posibil”, spune dr. O’Grady.
El susține că orice profesionist din domeniul asistenței medicale semi calificat va putea efectua testele, acestea putând fi efectuate chiar de către pacienți.
El a spus că acest kit ar putea oferi o capacitate suplimentară pentru testarea personalului Serviciului Național de Sănătate, putând fi utilizat în camerele de urgențe.
„Am putea testa tot personalul dimineața, în termen de două ore și am putea să le comunicăm, la scurt timp, dacă sunt infectați cu noul virus sau dacă sunt potențiali bolnavi”, declară doctorul.
„Încercăm să menținem personalul la locul de muncă sau să-i determinăm să plece acasă, în cazul în care aceștia reprezintă un risc pentru pacienți”, spune el.
„Ceea ce încercăm să facem este să ne asigurăm că pacienții care sunt capabili să transmită boala sau cei care au o boală ușoară sau foarte ușoară, să nu poată răspândi virusul în spital, către pacienții vulnerabili. Vrem să ne asigurăm că medicii petrec cât mai puțin timp lângă pacienții infectați, de aceea este necesar ca aceștia să lucreze eficient și rapid. Dorim, de asemenea, să ne asigurăm că vor fi puse la dispoziția spitalelor, chiar și a pacienților, kit-urile de testare, care oferă rezultate rapide, doar dacă performanța testului este suficient de bună pentru scopuri diagnostice”, susține în continuare doctorul.
Lucrarea este finanțată, în prezent, din diferite subvenții, fără o sursă oficială.