Acasă IA și VR CUM SUNT UTILIZATE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI ÎNVĂȚAREA MAȘINILOR ÎN INGINERIE?

CUM SUNT UTILIZATE INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ ȘI ÎNVĂȚAREA MAȘINILOR ÎN INGINERIE?

338
0

La fel ca în multe alte industrii, inteligența artificială și învățarea mașinilor schimbă ingineria. Chiar dacă aceste tehnologii sunt acum „peste tot”, nu ar trebui să trecem cu vederea cât sunt de incredibile și lucrurile remarcabile pe care ni le permit să le realizăm astăzi și ne vor permite să le facem și mâine. Pentru ingineri, inteligența artificială și învățarea mașinilor pot determina evoluția sarcinilor de lucru, dar îi poate ajuta, de asemenea, să facă lucruri de care nu erau capabili înainte.

Ce sunt inteligența artificială și învățarea mașinilor?

În primul rând, să clarificăm definițiile noastre privind inteligența artificială și învățarea mașinilor.

 Domeniul inteligenței artificiale (AI) a început în 1956, dar abia în ultimul deceniu s-au înregistrat progrese semnificative pentru a permite utilizarea pe scară largă a tehnologiei și experimentarea de către cercurile tehnologice externe. În prezent, inteligența artificială este una dintre tehnologiile emergente, având cea mai rapidă dezvoltare. Ea poate descrie mașinile care pot îndeplini sarcini și care, în trecut, au utilizat inteligență umană.

Evoluția acestor mașini este în continuă creștere. Este una dintre cele mai recente tehnologii ale inteligenței artificiale, în care mașinile pot învăța prin preluarea datelor, analiza acestora, luarea de măsuri și apoi învățarea pe baza rezultatelor acțiunii respective.

Cum sunt utilizate inteligența artificială și învățarea mașinilor în inginerie?

Inteligența artificială folosită în domeniul ingineriei utilizează componente software și hardware. Pe măsură ce mașinile devin mai sofisticate, acestea vor putea susține nu numai linii de producție inteligente și sarcini de producție complexe, ci vor putea, de asemenea, să proiecteze și să îmbunătățească sarcinile în timp — cu o intervenție umană redusă sau chiar inexistentă — prin învățarea mașinilor. Roboții au fost utilizați de mai mult timp de producătorii de automobile pe linia de producție și au trecut de la finalizarea unor sarcini de inginerie simple la gestionarea numeroaselor mișcări de precizie, necesare pentru unele dintre cele mai complexe părți ale procesului.

Multe dintre sarcinile pentru care sunt responsabili inginerii, cum ar fi proiectarea și simularea, pot fi îmbunătățite cu ajutorul instrumentelor inteligenței artificiale. Se poate lua în considerare modul în care proiectarea asistată de calculator (CAD) a fost cândva un instrument suplimentar al inginerie, iar astăzi este o parte fundamentală a fluxului de lucru zilnic. Aceste instrumente vor contribui la îmbunătățirea capacităților inginerilor și vor permite explorarea opțiunilor de proiectare și de reducere a gradului de dificultate, care nu au fost vreodată posibile înainte.

Un alt mod în care inteligența artificială poate sprijini activitățile în inginerie este de a elimina compartimentările dintre departamente și de a contribui la gestionarea eficientă a datelor pentru a obține informațiile. Programele AI pot oferi automatizare pentru activități de mică valoare, eliberând astfel inginerii, pentru a putea efectua activități de mare valoare. Utilizând învățarea mașinilor pentru a descoperi modelele de date, acestea vor fi extrem de importante pentru a aduce plusvaloare ingineriei.

Ce se întâmplă cu rolul inginerului?

Deși există multe beneficii ale inteligenței artificiale și ale învățării mașinilor în domeniul ingineriei, unii ingineri sunt îngrijorați de faptul că locurile lor de muncă vor fi înlocuite de către mașini. Automatizarea a preluat și va continua să preia locurile de muncă pe care oamenii le-au făcut în trecut; cu toate acestea, acest lucru poate elibera oamenii pentru a face sarcini mai înalte, precum și pentru a prelua locuri de muncă care necesită competențele unice ale oamenilor care nici măcar nu există încă. Într-un studiu realizat de către Universitatea Stanford, „Un studiu de o sută de ani privind inteligența artificială”, nu este nimic iminent în privința amenințării locurilor de muncă și chiar și atunci când se va ajunge acolo, acesta va fi echilibrat de impactul pozitiv asupra societății și de capacitățile sporite oferite de către tehnologie. Un raport al Universității din Oxford afirmă că profesiile din domeniul științei și ingineriei sunt cel mai puțin amenințate și vor experimenta mari beneficii de pe urma utilizării inteligenței artificiale.

Pentru ca inginerii să se pregătească pentru industria 4.0, atunci când automatizarea din fabrică, volumul mare de date, inteligența artificială și învățarea mașinii vor transforma modul în care se lucrează, inginerii vor trebui să se adapteze pentru a utiliza cele mai noi instrumente disponibile și, totodată, să învețe cum să lucreze împreună cu roboții și mașinile. Inginerii trebuie să optimizeze activitatea care se va realiza astfel încât interacțiunile dintre oameni și roboți să fie cât mai potrivite.

Inteligența artificială și învățarea mașinilor stau la baza ingineriei avansate. Deși multe lucruri rămân neclare, în special cu privire la modul în care se va schimba funcția inginerilor, transformarea este un proces ireversibil. Nu există nicio îndoială că AI va contribui la gestionarea mai eficientă a datelor de inginerie și va fi o componentă esențială a viitorului ingineriei. Cu cât va fi adoptată și adaptată mai repede, cu atât ingineria va putea să exploateze avantajele tehnologiei mai rapid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.