Acasă COVID-19 CUM ESTE VIAȚA ÎN WUHAN ASTĂZI ?

CUM ESTE VIAȚA ÎN WUHAN ASTĂZI ?

260
0

Străzile Wuhanului din provincia Hubei sunt extraordinar de liniștite. Orașul cu 11 milioane de locuitori este centrul epideminei coronavirusului și a fost închis încă de pe 23 ianuarie, toate trenurile, avioanele și tot transportul public fiind suspendate.

„Nu prea vezi pe nimeni pe afară”, spune un bărbat care locuiește în Wuhan și care a insistat să fie identificat doar sub numele de Alex. Vehiculele personale nu au voie să circule în zona centrală. De asemenea, autostrăzile sunt închise pentru a nu lăsa rezidenții să părăsească orașul. Singurul loc în care sunt foarte mulți oameni, sunt farmaciile, unde există cozi pentru achiziționarea de măști, mănuși și alcool pentru dezinfectare.

În ciuda îngrijorărilor cu privire la lipsa mâncării, supermarketurile au rămas deschise și bine aprovizionate. Unele magazine nu permit accesul clienților fără o verificare a temperaturii corpului, în prealabil.

În urma izbucnirii virusului, vacanța de Anul Nou, care trebuia să se încheie pe 30 ianuarie, a fost anulată în toată China. În Hubei, activitatea locuitorilor fiind oprită, până cel puțin, pe data de 13 februarie.

Alex nu știe când o să se întoarcă la muncă. „Zilnic stăm acasă și urmărim știrile”, spune el. „Primele zile de izolare au fost plictisitoare”,a afirmat el, iar acum stocul anumitor articole, spre exemplu, măștile sunt pe terminate”. Alex se consideră norocos pentru că niciuna din rudele sale nu a fost infectată până acum. Totuși, au fost infectați prieteni și colegi.

S-a estimat că cel puțin 75.000 de persoane din Wuhan au fost infectate cu virusul 2019-nCoV. Mii de persoane din domeniul medical din toată China au fost trimise la Wuhan. O asistentă din provincia Anhui, care nu dorește să fie identificată, spune că spitalul din Wuhan, care are o capacitate de 200 de paturi, lucrează la capacitate maximă. Se presupune că personalul ar trebui lucreze ture de 4 ore, dar, adesea, turele sunt între 6 și 8 ore, spune ea. Aceasta adaugă că acele costume de protecție și echipamentele sterile au fost extrem de puține până la 1 februarie, când au sosit mai multe.

Un doctor care lucrează în Shanghai și care a dorit să fie identificat ca Ryan estimează ca aproximativ 50 de persoane din spitalul în care lucrează au fost deja trimise în Wuhan, pentru a ajuta la tratarea paciențior.

Personalul medical rămas în spital nu are destule măști deoarece majoritatea lor au fost donate către cele din Wuhan. Acesția au recurs la reutilizarea măștilor după iradierea lor sub lumină UV și au suspendat toate serviciile medicale esențiale.

Spitalele din Wuhan au fost copleșite, mulți pacienți fiind trimiși acasă, în auto-carantină. Spitalele sunt construite pentru a răspunde cererii, inclusiv Spitalul Huoshenshan cu o capacitate de 1000 de paturi, care a fost construit în 10 zile și finalizat pe 3 februarie, dar și Spitalul Leishenshan cu o capacitate de 1300 de paturi, finalizat pe 6 februarie.

Oamenii din China au donat materiale medicale, dar și-au manifestat nemulțumirea în ceea ce privește distribuirea lor. Un raport al Crucii Roșii Hubei a dezvăluit că s-au livrat doar 200.000 din două milioane de măști de față donate, iar multe dintre ele au fost distribuite către spitale care nu aveau nevoie de ele.

Ryan se află în următoarea echipă de personal medical din spitalul său, programată pentru deplasarea în Wuhan. „Sunt fericit să ajut”, spune el. „Este nevoie ca doctori și asistente medicale pentru a ne putea face treaba.”

Pe măsură ce izolarea continuă în mai mult de 15 orașe din provincia Hubei, rezidenții încearcă să-și mențină calmul. În Wuhan, moralul locuitorilor a început să scadă: Wuhan jiāyóu! (care înseamnă „haide” sau „rămâi puternic”) se aude de la ferestrele apartamentelor. Oamenii au inventat termenul „yún chī fàn”, care înseamnă „a lua masa prin nori”, ​​deoarece iau masa împreună, prin intermediul apelurilor video.

Cu toate acestea, starea de incertitudine cu privire la oprirea virusului este din ce în ce mai prezentă. „Este greu să rămâi optimist”, spune Alex. „Facem tot posibilul să nu devenim prea anxioși.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.