Pot fi transformate plantele otrăvitoare în culturi comestibile? În prezent, oamenii consumă mai multe plante otrăvitoare. Spre exemplu, fasolea conține o toxină denumită fitohemaglutinină, iar doar cinci boabe de fasole sunt suficiente pentru a produce simptome precum vărsături și diaree dacă acestea nu sunt gătite în prealabil.
Gătitul este o inovație umană, cu ajutorul căreia au fost adăugate o mulțime de noi specii de plante în dieta umană, aceasta producând distrugerea toxinelor. Plantele sintetizează aceste substanțe chimice toxice pentru a descuraja animalele și insectele să le mănânce. Totuși, fermierii caută în mod constant modalități de a produce culturi mai gustoase prin scăderea concentrațiilor acestor substanțe chimice.
Datorită acestui fapt, în prezent, soiurile moderne de grepfrut, varză de Bruxelles și vinete sunt mult mai puțin amare decât în urmă cu 50 de ani. Totuși, există un echilibru între gustul lor și atractivitatea acestora pentru dăunătorii agricoli. O plantă ideală ar trebui să țină dăunătorii la distanță până la recoltare, iar la coacere să capete un gust apetisant.
Roșiile fac deja acest lucru. Alcaloidul toxic din roșiile verzi se descompune în mod natural pe măsură ce fructele se coc. Totuși, tehnicile moderne de editare a genelor duc acest proces la următorul nivel.
Canola sau rapița sunt cultivate comercial pentru producerea de ulei. Totuși, în trecut, cojile de semințe erau aruncate din cauza toxinelor produse de plantă. Cu toate acestea, în anul 2012, oamenii de știință din cadrul Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie au folosit editarea genetică pentru a reprograma plantele de canola, astfel încât toxinele să fie descompuse odată cu maturarea semințelor. În prezent, semințele presate pot fi transformate într-o făină bogată în proteine, care este utilizată în cadrul batoanelor de cereale și sub formă de substituenți pentru carne.