MAI PUȚIN DE 100 DE OAMENI AU O MEMORIE FOTOGRAFICĂ
Memoria fotografică este abilitatea de a-ți aminti o memorie din trecut cu mare precizie – precum o fotografie. Deși mulți oameni susțin că o au, nu există de fapt dovada că memoria fotografică există. Totuși, există o condiție numită memorie autobiografică superioară (HSAM) care permite oamenilor să-și amintească evenimentele trecute în detaliu, împreună cu datele exacte când au avut loc. De exemplu, ei pot fi în măsură să vă spună ce au mâncat pentru masa de prânz în data de 1 mai 1999 și ce zi a săptămânii a fost (sâmbătă). HSAM a fost identificat în mai puțin de 100 de persoane din întreaga lume, deși amintirile lor sunt excepționale, ele încă nu sunt la fel de exacte ca fotografiile.
NU CĂSCĂM PENTRU CĂ SUNTEM NEAPĂRAT OBOSIȚI
Tindem să ne gândim la căscat ca la un semn că suntem obosiți sau plictisiți. Așa explică percepția populară, că este o modalitate de a obține mai mult oxigen în sânge pentru a crește vigilența. Totuși, psihologul Robert Provine din cadrul Universității din Maryland a testat această idee și a descoperit că oamenii erau la fel de predispuși să caște chiar dacă respirau aer bogat în oxigen. Se pare că spontaneitatea căscatului provine de fapt atunci când ne pregătim pentru o activitate, precum un antrenament sau un examen, sau pur și simplu când ne trezim. Astfel, căscatul ajută la creșterea fluxului sanguin către creier.
EFECTUL PLACEBO POATE VARIA DACĂ O PASTILĂ ESTE COLORATĂ
Efectul placebo reprezintă diminuarea misterioasă a simptomelor medicale ale unui pacient prin puterea sugestiei, a cărui cauză rămâne inexplicabilă. Totuși, ceea ce știm este că o serie de factori diferiți pot afecta puterea efectului placebo. Poate fi declanșat prin administrarea de pastile, injecții sau intervenții chirurgicale, sau chiar o figură de autoritate care asigură că tratamentul va fi eficient. De fapt, experimentele au demonstrat că puterea efectului placebo depinde de factori surprinzători, precum apariția comprimatelor. De exemplu, pastilele colorate funcționează mai bine ca un placebo decât cele albe.