Acasă Planeta Pământ DE CE ESTE LACUL HILLIER ROZ?

DE CE ESTE LACUL HILLIER ROZ?

133
0
(c) Wikimedia Commons/ Yodaobione)

Pe o insulă de pe coasta Australiei de Vest, te-ai putea aștepta ca razele Soarelui să scoată în evidență o mulțime de culori. Cu toate acestea, turcoazul valurilor superficiale și verdeața copacilor din Middle Island sunt întrerupte de o masă contrastantă de roz intens. Deși, pare o nuanță neregulată pentru a înfrumuseța peisajele naturale ale Pământului, în acest caz nu este o iluzie optică. Acesta este Lacul Hillier, un lac complet roz.

După descoperirea sa, în anul 1802, de către un explorator al Marinei Regale, s-a aflat curând că acest lac era la fel de bogat în sare pe cât era de colorat. Lacul are o concentrație de sare de aproximativ zece ori mai mare decât cea a oceanului care înconjoară insula. Acest motiv l-a făcut obiectivul principal pentru minerii de sare, care au extras mineralul din acesta timp de ani de zile. Însă, în prezent minunea naturală este protejată, iar lacul servește în principal ca atracție turistică. Spectatorii privesc cu uimire tonurile de roz, mărginite de țărmul său de sare uscată, mulți întrebându-se cum este posibil ca un lac să fie atât de roz.

La fel de mult cum lacul se aseamănă cu un bazin de milkshake de căpșuni făcut de om, răspunsul la acest mister vine numai din natură. Se crede că Lacul Hillier are această culoare datorită unui microorganism, numit Dunaliella salina. Această algă s-a adaptat pentru a prospera în condițiile extrem de sărate ale lacului folosind un pigment roz pentru a supraviețui concentrațiilor mari de sare care sunt toxice pentru alte organisme.

Producătorii de culoare roz

Nu există pești sau alte animale sălbatice care să fie văzute în deosebitele ape roz, dar lipsa peștilor este compensată de microorganisme. Fiind una dintre puținele specii capabile să prospere în acest lac, populația uriașă de alge Dunaliella salina este reflectată în culoarea lacului. Acestea produc pigmenți carotenoizi numiți beta-caroten, lucru despre care oamenii de știință cred că produce rozul vibrant.

Alte microorganisme găsite în lac care contribuie la nuanța roz sunt arheele halofile Halobacterium salinarum care trăiesc în crustele de sare. Termenul halofil înseamnă „iubitor de sare”, unde toate organismele din Lacul Hillier trebuie să fie de acest fel pentru a putea avea o șansă de a trăi în aceste condiții. Cu pereți celulari duri, acestea sunt capabile să trăiască în unele dintre cele mai extreme medii din lume – și, de asemenea, se întâmplă să fie roz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.