În prezent, aproximativ un milion de persoane iau o pastilă care poate reduce riscul infecțiilor cu HIV, denumită profilaxie pre-expunere (PrEP). În timp ce utilizarea timpurie a medicamentului a fost limitată în cea mai mare parte a țărilor occidentale, numărul utilizatorilor din Africa subsahariană (SSA) a crescut drastic, acesta reprezentând mai mult de jumătate din utilizatorii mondiali de PrEP.
Kate Segal din cadrul AVAC, o organizație non-profit din New York, care are ca scop prevenirea globală a HIV, a prezentat, în data de 26 ianuarie 2021, cele mai recente date cu privire la utilizarea PrEP, în cadrul Conferinței Virtuale de Cercetare și Prevenție a HIV. Aceasta a declarat faptul că, în anul 2020, a existat o expansiune majoră a utilizatorilor PrEP, observându-se o creștere de peste 300.000 de persoane față de anul precedent. În SSA, numărul de noi utilizatori a crescut de la 4154, în anul 2016, la peste 517.000, în anul 2020, reprezentând 56% din numărul total la nivel global.
Dintre cele 10 țări cu cel mai mare număr de utilizatori de PrEP, șapte sunt în SSA. Africa de Sud a depășit 100.000 de persoane care folosesc PrEP. În luna decembrie 2020, Kenya înregistra aproximativ 83.000 de utilizatori, fiind urmată îndeaproape de Zambia și Uganda.
Segal a atribuit creșterea numărului de utilizatori investițiilor venite din Planul de urgență al președintelui SUA pentru ajutorarea popoarelor împotriva SIDA, un important finanțator al programelor HIV în SSA, împreună cu angajamentele multor guverne din regiune de a oferi acces larg la PrEP.
„În Africa de Sud și Kenya, au fost adoptate politici de creditare și linii directoare pentru a accesa, mai facil, fonduri. De asemenea, au fost stabilite obiective ambițioase și au fost alocate resurse de către guvernele naționale pentru ca acestea să poată fi îndeplinite”, a declarat Segal.
Aceasta a declarat faptul că liderii țărilor din Africa subsahariană au încercat să se asigure că medicamentele sunt disponibile, atât pentru populația generală, cât și pentru grupurile ce prezintă risc crescut de infectare cu HIV.
Segal este de părere că încă există oportunități de extindere a accesului la PrEP în SSA. Acesta ar putea fi pus la dispoziție în cadrul farmaciilor locale și în cadrul altor puncte de vânzare și informare a publicului cu privire la medicamente.
„În prezent, multe persoane, fie nu știu de existența PrEP, fie nu sunt informați cu privire la metodele de accesare a acestuia. Așadar, trebuie să normalizăm și să creștem cererea acestui medicament”, a adăugat ea.
John Nkengasong, din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa, a declarat faptul că pandemia de coronavirus poate împiedica aceste eforturi.
„Pandemia de COVID-19 a afectat toate programele noastre de sănătate, nu doar cele împotriva HIV”, a declarat John.
Totuși, în Nigeria, unde numărul de utilizatori de PrEP a crescut de la 76, în anul 2016, la aproape 32.000, în anul 2020, există optimism cu privire la decizia de coordonare centrală a programele HIV care vor extinde, în continuare, accesul la PrEP. Ifeanyi Nsofor, directorul general al companiei nigeriene de consultație în domeniul sănătății publice, EpiAfric, a declarat faptul că, odată cu scăderea semnificativă a prevalenței HIV din Africa, eforturile se vor îndrepta către adoptarea unor măsuri de prevenție, precum administrarea de PrEP, în special în rândul tinerilor.
„Accentul ar trebui să fie pus pe prevenirea răspândirii virusului, extinderea facilităților de sănătate în rândul tinerilor și implementarea tehnologiei pentru a oferi adolescenților, prin intermediul telefoanelor mobile și al rețelelor sociale, informații cu privire la PrEP și alte probleme”, a declarat acesta.