În microbiomul unui animal marin a fost descoperit un nou compus antifungic, eficient chiar și împotriva ciupercilor rezistente la diverse antibiotice.
Anual, la nivel global, infecțiile fungice afectează sute de milioane de persoane. „Acestea reprezintă o problemă majoră în cazul persoanelor al căror sistem imunitar este vulnerabil”, a declarat David Andes, din cadrul Universității din Wisconsin – Madison.
În acest sens, noul compus este eficient împotriva multor agenți patogeni fungici care produc infecții, precum Aspergillus fumigatus și Candida auris.
Andes și echipa sa de cercetare au descoperit compusul, o moleculă pe care au denumit-o turbinmicină, în interiorul bacteriilor Micromonospora, care se regăsesc în corpul tunicierilor. Aceștia au făcut descoperirea prin intermediul screening-ului unor bacterii, prelevate de la o varietate de animale marine. Echipa de cercetare a căutat bacterii cu amprente chimice promițătoare și a constatat faptul că turbinmicina viza o proteină fungică, denumită Sec14p, pe care niciun alt medicament antifungic de pe piață nu o vizează.
Eficacitatea Turbinmicinei împotriva C. auris este promițătoare având în vedere faptul că ciuperca, care este contagioasă, pare să fi dezvoltat rezistență la aproape toate celelalte medicamente antifungice disponibile, în prezent, pe piață.
„Această ciupercă se răspândește foarte repede, de la pacient la pacient, sau de la personalul medical către pacienți, creându-se astfel focare de infecții”, a declarat Andes.
„Multe medicamente antimicrobiene au apărut în urma descoperirilor, realizate prin studierea bacteriilor care trăiesc pe uscat. Cu toate acestea, s-au făcut mult mai puține cercetări asupra bacteriilor care există în ocean. În mediul marin există o diversitate bacteriană imensă, care nu a fost încă analizată în scopul dezvoltării de noi medicamente”, a declarat Tim Bugni, din cadrul Universității din Wisconsin-Madison.
Una dintre provocările dezvoltării medicamentelor antifungice este toxicitatea potențială, datorită similitudinilor dintre fungi și celulele umane. Atât ciupercile, cât și oamenii sunt organisme eucariote, acestea prezentând celule complexe care conțin un nucleu și organite care sunt legate de membrane.
„Este dificilă distrugerea fungilor fără a provoca efecte secundare. Cu toate acestea, momentan nu am observat existența unei toxicități în cazul acestei substanțe”, a declarat Andes.
În continuare, echipa de cercetători va efectua studii de dezvoltare a compusului pentru uz clinic.