Acasă Gadget-uri „PIELEA ELECTRONICĂ” CU PROPRIETĂȚI DE AUTOREGENERARE

„PIELEA ELECTRONICĂ” CU PROPRIETĂȚI DE AUTOREGENERARE

1963
0

„Pielea electronică” cu proprietăți de autoregenerare, sub forma unei plăcuțe de circuit, atașată corpului uman, ar putea reprezenta o alternativă mai ecologică la dispozitivele portabile actuale”, au declarat oamenii de știință.

Cercetătorii din cadrul Universității Colorado Boulder din SUA dezvoltă un dispozitiv purtabil subțire, asemănător pielii umane, care este complet reciclabil și are capacitatea de a se repara singur.

„Pielea electronică” poate efectua sarcini senzoriale, cum ar fi urmărirea zilnică a numărului de pași efectuați, măsurarea temperaturii corpului și a ritmului cardiac și poate fi modelată pentru a se potrivi oricărei zone a corpului.

„Dacă doriți să purtați acest dispozitiv sub forma unui ceas, îl puteți amplasa la încheietura mâinii. Dacă doriți să îl purtați sub forma unui colier, îl puteți pune la gât”, a declarat Jianliang Xiao, profesor asociat la departamentul de inginerie mecanică, din cadrul Universității din Colorado Boulder.

Echipa a declarat faptul că lucrarea lor, publicată în revista Science Advances, ar putea conduce la un viitor în care pielea electronică reciclabilă, cu tehnologie avansată, le va permite oamenilor să colecteze date exacte despre corpul lor, reducând în același timp deșeurile electronice.

Se estimează că, până în anul 2021, oamenii vor produce mai mult de 55 de milioane de tone de deșeuri electronice, precum smartphone-uri, laptopuri și alte dispozitive.

„Soluția noastră, pentru reducerea deșeurilor electronice, este să începem cu modul în care concepem dispozitivele electronice, nu din punctul final sau când au fost deja aruncate. Ne dorim un dispozitiv ușor de reciclat”, a declarat prof. Xiao.

Cercetătorii au utilizat o tehnică de serigrafie, pentru a crea o rețea de fire metalice lichide sub forma unui circuit. Ulterior, au utilizat două pelicule subțiri, dintr-un material cu proprietăți de autoregenerare, cunoscut sub numele de poliamină, pentru a acoperi circuitul.

„Pielea electronică” dezvoltată de cercetătorii din cadrul Universității din Colorado Boulder. (c) © Chuanqian Shi

Cercetătorii au declarat faptul că dispozitivul acestora este „puțin mai gros decât un plasture medical”, care poate fi aplicat pe piele sub acțiunea căldurii. De asemenea, dispozitivul poate fi întins în orice direcție, cu până la 60% din dimensiunea acestuia, fără a afecta componentele electronice din interior.

„Ceasurile inteligente sunt atrăgătoare, dar au o dimensiune prea mare. Dacă dorim un dispozitiv cu adevărat purtabil, în mod ideal, acesta ar trebui să fie un film subțire, care se poate fixa în mod confortabil pe corpul dumneavoastră.” a declarat prof Wei Zhang, din cadrul departamentului de chimie al Universității din Colorado Boulder.

Echipa de cercetători susține faptul că pielea electronică are capacitatea de a-și repara singură structura în 13 minute, astfel dacă se deteriorează, legăturile care țin împreună materialul poliimină vor începe să se restructureze.

(c) © Chuanqian Shi

„Aceste legături contribuie la formarea unei rețele în cadrul zonei deteriorate. Ulterior, zona deteriorată se reface treptat. Procesul este similar cu vindecarea pielii, dar aici vorbim despre legături chimice covalente ”, a declarat prof. Zhang.

Totuși, pielea electronică este departe de a putea concura cu dispozitivele purtabile de pe piață, una dintre principalele limitări fiind aceea că are nevoie de o sursă de alimentare externă pentru a funcționa.

„Încă nu am realizat toate aceste funcții complexe. Dar dezvoltarea acestei funcții a dispozitivului se află în desfășurare”, a spus dr. Xiao.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.