Contrar părerilor multor persoane, se pare că piramidele din Egipt nu au fost construite de sclavi. Arheologii au descoperit rămășițele unui sat, construit special pentru miile de muncitori care au construit faimoasele piramide din Giza, în urmă cu aproximativ 4.500 de ani.
În cadrul sit-ului arheologic s-au descoperit ștampile și sigilii antice, dovezi ale modului în care oficialii țineau evidența uriașei operațiuni de hrănit și adăpostit a muncitorilor. Descoperirea oaselor de origine animală, arată faptul că muncitorii erau bine hrăniți. Mai mult decât atât, au fost descoperite mii de recipiente pentru pâine, suficient de multe pentru a hrăni toți lucrătorii, care dormeau în cămine special construite. Sclavii nu ar fi putut beneficia de aceste condiții, așadar, cercetătorii sunt de părere că acești muncitori au fost recrutați, probabil dintr-o altă regiune din apropierea Nilului, lângă Luxor.
Se presupune faptul că muncitorii ar fi fost atrași prin oferirea de alimente de înaltă calitate și de oportunitatea de a lucra la un proiect atât de prestigios. În ziua de azi, mulți dintre arheologii cu mare experiență, în ceea ce privește piramidele, provin din aceeași regiune, deși sunt plătiți în valută, mai degrabă decât carne de vită și recompense.
Construirea piramidelor nu era ușoară. Scheletele unora dintre muncitori arată că mușchii acestora erau supuși la tensiuni foarte mari. Totuși, aceștia au dorit ca numele lor să rămână în istorie, după cum se poate observa pe un perete situat lângă camera funerară a faraonului Khufu, din Marea Piramidă din Giza, unde este pictat numele echipei lor de lucru: „Prietenii trupei Khufu”.