În urma unui studiu, s-a constatat faptul că virusul este „extrem de robust” pe suprafețele netede, la temperatura camerei și la întuneric.
Cercetătorii susțin faptul că virusul responsabil pentru apariția COVID-19, poate rezista până la patru săptămâni pe suprafețele netede, inclusiv bancnote și ecranele telefoanelor mobile.
Agenția națională de știință din Australia, CSIRO, a descoperit că virusul era foarte rezistent la temperatura de 20 °C (temperatura camerei) și că a supraviețuit mai puțin timp la temperaturi mai ridicate.
Nu se cunoaște, încă, dacă cantitatea de virus, care a supraviețuit temperaturii ridicate, este suficientă pentru a provoca infecția cu COVID-19.
Cercetarea a implicat deshidratarea virusului într-un mucus artificial, pe diferite suprafețe, la concentrații similare cu cele raportate în probele prelevate de la pacienții infectați și reizolarea virusului, timp de o lună de zile.
De asemenea, studiul a fost efectuat și în întuneric, deoarece cercetările anterioare au demonstrat faptul că, lumina directă a soarelui poate neutraliza rapid virusul.
Dr. Debbie Eagles, director adjunct al Centrului pentru Prevenirea Bolilor, din Australia, a declarat următoarele aspecte: „Rezultatele noastre arată faptul că virusul SARS-CoV-2 poate rămâne activ pe suprafețele netede, pentru perioade lungi de timp, consolidând astfel, nevoia adoptării unor reguli de bună igienă, precum spălarea regulată a mâinilor și dezinfectarea suprafețelor”.
La temperatura de 20 °C, cercetătorii au constatat faptul că virusul a supraviețuit timp de 28 de zile pe suprafețe netede, precum și pe sticlă, din care se realizează ecranele telefoanelor mobile, sau bancnotele realizate din plastic.
„În acest context, experimente similare efectuate pentru gripa A, au constatat faptul că virusul a rezistat pe suprafețe netede timp de 17 zile, fapt ce evidențiază cât de persistent este virusul SARS-CoV-2.
„Rolul precis de transmitere a virusului prin intermediul suprafeței, unghiul de contact al suprafeței și cantitatea de virus necesară pentru provocarea infecției, nu au fost stabilite cu exactitate. Însă determinarea perioadei de timp în care acest virus rămâne viabil pe suprafețe, este esențială pentru dezvoltarea strategiilor de atenuare a riscurilor, în cazul suprafețelor mari de contact”, a declarat Dr. Eagles.
Concluziile cercetării, publicate în Revista Virology, sugerează faptul că virusul poate rezista o perioadă mai îndelungată de timp pe suprafețe netede, precum sticla, oțelul inoxidabil și vinilul, comparativ cu suprafețele poroase, precum bumbacul.