Conform unor cercetări nepublicate din cadrul Universității din Hong Kong, un bărbat în vârstă de 33 de ani este prima persoană confirmată care a contractat COVID-19 de două ori. Pe măsură ce apar noi detalii ale cazului, cercetătorii susțin că încă mai sunt multe lucruri pe care nu le știm despre acest virus.
„Au existat rapoarte anecdotice despre persoanele reinfectate. De această dată, există informații imunologice bune pentru respectivul pacient”, a declarat Charlotte Houlderoft, din cadrul Universității din Cambridge.
Potrivit unui comunicat de presă și al unei lucrări științifice nepublicate, dar care au circulat pe rețelele de socializare, în martie 2020, în Hong Kong, bărbatului i s-a făcut rău pentru prima dată. Simptomele sale erau ușoare și includeau febră, dureri în gât și tuse. Un test făcut pe data de 26 martie 2020, a confirmat că a contactat COVID-19.
În august 2020, bărbatul a călătorit din Spania în Hong Kong, cu escală în Marea Britanie. Pe data de 15 august, la sosirea în Hong Kong, el a fost testat din nou pozitiv cu coronavirus, în ciuda faptului că nu prezenta simptome specifice.
În ambele cazuri, probele virale prelevate de la bărbat au fost secvențiate, pentru a studia genomul virusului. O comparație a celor două probe a arătat că provin din surse diferite, deși ambele aveau aceeași rădăcină a virusului. S-a dovedit că acestea au mai multe diferențe genetice.
„Ne așteptam la acest lucru, având în vedere că știm modul în care virusul scade imunitatea”, spune Stephen Griffin din cadrul Universității din Leeds, Marea Britanie. Lucrarea științifică a fost realizată de un grup de cercetare de renume, iar diferențele genetice și intervalul de timp dintre cele două infectări cu virusul SARS-CoV-2 sugerează că tulpinile virusului au fost cu adevărat separate. Aș fi surprins dacă aceasta au fost doar o eroare, dar nu putem fi absolut siguri până când datele nu sunt examinate corect”, a adăugat Griffin.
Cercetătorii nu știu încă cât de des poate apărea o reinfectare comună sau dacă imunitatea împotriva virusului durează mai multe luni. De asemenea, nu este clar dacă bărbatul sau orice altă persoană care se reinfectează, poate transmite virusul la alte persoane. „Dacă oamenii pot fi infectați din nou, dar nu au simptome și nu infectează pe nimeni, asta nu contează cu adevărat”, spune Houldcroft.
„Rezultatele consolidează avertismentele asupra faptului că persoanele infectate și ulterior vindecate nu sunt neapărat imune la coronavirus”, spune Griffin. „Doar pentru că ai fost infectat odată, ceea ce încă reprezintă un procentaj mic din populația globală, teoretic ai putea să fi reinfectat.”
Houldcroft susține că cele două surse ale virusului nu ar fi considerate tulpini diferite. Deși cele două forme prezintă diferențe genetice, nu este clar dacă acestea variază și prin modul în care se dezvoltă sau afectează oamenii. „Nu știm dacă diferențele sunt importante pentru modul în care organismul le recunoaște din punct de vedere imunologic sau pentru cum le combate organismul”, spune Houldcroft. Până în luna august 2020, au fost identificate până la 100 de descendențe ale coronavirusului, dar nu se știe încă dacă există mai mult de o tulpină.
„Acest caz sugerează că și persoanele care s-au recuperat dintr-o infectare cu coronavirus, ar trebui luate în considerare pentru vaccinare, dacă și când un vaccin va fi disponibil”, a declarat Kelvin Kai-Wang To, din cadrul Universității din Hong Kong, alături de colegii săi, care au condus cercetarea. Membri echipei de cercetători au declarat că persoanele trebuie să urmeze în continuare sfaturile privind limitarea răspândirii virusului, cum ar fi purtarea măștilor și respectarea distanțării sociale.