Acasă COVID-19 REÎNTOARCEREA VIRUSULUI COVID-19 ÎN NOUA ZEELANDĂ

REÎNTOARCEREA VIRUSULUI COVID-19 ÎN NOUA ZEELANDĂ

127
0
Asistentele verifică oamenii din cadrul Centrului de Testare pentru Coronavirus din Auckland, Noua Zeelandă Fiona Goodall/Getty Images Fiona Goodall/Getty Images

Un nou focar de COVID-19 a apărut în Noua Zeelandă, după ce acesta fusese eliminat. Această apariție ne aduce aminte despre faptul că virusul poate trece de cele mai multe măsuri de prevenție. Țara a reacționat rapid, însă rămâne de văzut dacă poate să combate din nou virusul.

Noua Zeelandă a declarat zero cazuri de COVID-19 în data de 8 iunie, după ce a adoptat unele dintre cele mai stricte condiții de carantină din lume. Restricțiile au fost reduse, însă, de atunci, a căutat să combată virusul prin intermediul controalelor de frontieră stricte, care includ interdicția vizitatorilor internaționali, carantinarea cetățenilor săi care se întorc din străinătate și utilizarea echipamentelor de protecție de către toți lucrătorii aeroportului și cei din domeniul maritim.

Aceste măsuri i-au permis țării să nu înregistreze cazuri noi de COVID-19 timp de 102 zile. Cu toate acestea, în data de 11 august, țara a fost zguduită de știrea că patru membri ai unei familii din Auckland au fost testați pozitiv pentru virus, fără nicio sursă de infecție identificabilă.

Michael Baker din cadrul Universității din Otago, care se află în grupul consultativ COVID-19 al guvernului din Noua Zeelandă, a declarat că: „Este ceva pentru care ne-am pregătit, dar este totuși un șoc atunci când se întâmplă, în special după ce au trecut trei luni de vis”.

În conformitate cu strategia sa „du-te tare, du-te devreme” pentru combaterea virusului, guvernul a pus Auckland în carantină a doua zi, interzicându-le locuitorilor să plece din case, fără a avea motive întemeiate.

De asemenea, autoritățile din Auckland au început să testeze persoanele care au avut contact cu noile cazuri, precum și pe toți muncitorii din porturi, personalul din spațiile de carantină și orice persoană care prezenta simptome de răceală sau gripă, în efortul de a afla de unde a ajuns virusul și cât de departe s-a răspândit.

Până în data de 18 august, această testare fulger a identificat alte 65 de cazuri legate de grupul familial original, precum și un bărbat angajat la o unitate de carantină.

Baker este sigur că virusul a fost depistat devreme și a avut puține șanse să se răspândească, deoarece aproape toate cazurile sunt conectate la același grup de persoane și numărul de cazuri noi nu crește. „Toate semnele sunt pozitive pentru momentul în care vom putea să-l combatem din nou”, a declarat acesta.

Secvențializarea genetică sugerează faptul că noul focar a fost cauzat de o tulpină de coronavirus, care a intrat recent în Noua Zeelandă. Seamănă cu o tulpină care circulă în prezent în Anglia, însă modul în care s-a strecurat în Noua Zeelandă este încă un mister.

O ipoteză ar fi aceea că ar fi intrat în țară prin intermediul unui transport de alimente congelate, deoarece un membru al familiei din Auckland, testat pozitiv, lucra la un depozit de alimente refrigerate. Amanda Kvalsvig din cadrul Universității din Otago a declarat faptul că: „Până acum nu au existat dovezi pentru această cale de infectare”.

În același timp, un cetățean, care a contractat virusul, l-ar fi putut incuba pentru mai mult timp decât în mod normal, nefiind observat la testarea din timpul carantinei, iar apoi a intrat în comunitate, spune Siouxsie Wiles din cadrul Universității din Auckland.

Deși noul focar este o lovitură psihologică, majoritatea locuitorilor din Auckland par să se fi întors de bună voie la izolare, menționează Wiles. Acest lucru a fost din cauza faptului că au văzut rezultatele la care au ajuns țările care au reacționat lent la noile focare, a declarat aceasta.

De exemplu, Australia, care s-a apropiat de eliminarea COVID-19, a avut nevoie de mai mult de o lună pentru a reintroduce ordinele de izolare la domiciliu în statul Victoria, după ce virusul a scăpat de sub control, într-un hotel folosit pentru carantinarea persoanelor. Drept urmare, Victoria are acum mai mult de 7.000 de cazuri active și un număr de decese aflat în creștere rapidă.

Wiles consideră că Auckland ar trebui să rămână în carantină, până când numărul de noi cazuri zilnice revine la zero. Acest lucru ar putea dura o săptămână sau două. „Următoarele zile vor fi cruciale, așa că ne uităm și așteptăm”, a declarat aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.