Un algoritm pe bază de inteligență artificială, care a fost antrenat pentru a recunoaște atât țânțarii vii, cât și pe cei morți, ar putea ajuta la urmărirea celor trei specii responsabile de transmiterea bolilor.
Țânțarii ucid mai mulți oameni decât orice alt animal, deoarece aceștia pot transmite boli precum febra dengue, malaria și virusul Zika. Folosirea unui algoritm pentru a identifica automat diferite specii de țânțari ar putea ușura urmărirea prezenței lor la nivel mondial. Cu toate acestea, un astfel de sistem are nevoie de multe imagini cu țânțari din care să învețe.
Song-Quan Ong și colegul său din cadrul Institutului pentru Biologie Tropicală și Conservare din Malaezia au recrutat trei voluntari pentru a-i ajuta să fotografieze țânțarii de febră galbenă (Aedes aegypti), țânțarii tigru asiatic (Aedes albopictus) și țânțarii sudici de casă (Culex quinquefasciatus). Cercetătorii au făcut două fotografii ale fiecărui țânțar care a aterizat pe mâinile voluntarilor: una imediat după ce a aterizat și alta după ce acesta a fost strivit.
Deși unii țânțari au mușcat voluntarii înainte de a fi zdrobiți, alții au fost uciși înainte de a avea ocazia. „Ne propunem să creăm imagini similare cu cele din viața reală”, a declarat Ong.
În total, cercetătorii au realizat 1.500 de imagini, jumătate cu țânțari vii și jumătate cu țânțari care au fost striviți.
După aceea, echipa a folosit setul de date pentru a antrena două rețele IA diferite pentru a recunoaște țânțarii care aterizează pe pielea umană. Algoritmul cu performanțe mai bune a putut ghici speciile corecte în aproximativ 80% din cazuri. Un astfel de sistem ar putea ajunge să ruleze în cadrul unei aplicații pentru smartphone pe care oamenii să o poată folosi cu scopul de a identifica țânțarii pe care îi găsesc și pentru a-i ajuta pe cercetători să urmărească insecta.
În trecut, au existat și alte eforturi pentru a identifica țânțarii în mod automat. Anterior, un grup de cercetare a antrenat un algoritm pentru a clasifica țânțarii din 15 specii în funcție de gen, specie și tulpină. De asemenea, o altă echipă a antrenat un algoritm pentru a identifica 67 de specii diferite de țânțari.
„Cu cât sunt disponibile mai multe imagini cu țânțari, cu atât mai bine”, a declarat Jannelle Couret din cadrul Universității din Rhode Island.