Acasă Gadget-uri CREAREA UNEI CERNELI UTILIZATE PENTRU A CRIPTA MESAJE

CREAREA UNEI CERNELI UTILIZATE PENTRU A CRIPTA MESAJE

70
0
(c) Adapted from ACS Central Science 2022

O cerneală care înglobează polimeri ce pot stoca date a fost folosită pentru a scrie un mesaj ascuns: cheia de criptare pentru a debloca un fișier text din cartea Vrăjitorul din Oz scrisă de L. Frank Baum.

Eric Anslyn și colegii acestuia din cadrul Universității Texas din Austin au dezvoltat o tehnică care implică steganografia, practica de a ascunde un mesaj în altul.

Echipa a generat o cheie formată din 256 de caractere pentru a cripta și decripta fișierele folosind Advanced Encryption Standard (AES), o metodă comună de criptare. După aceea, grupul a codificat cheia de cifrare în opt oligouretani, un tip de polimer.

„Deoarece materialul este un polimer cu o secvență foarte specifică, unitățile existente de-a lungul acesteia pot transporta o anumită informație, într-un mod similar cu o propoziție care poartă informații în secvența de litere”, a declarat Anslyn.

Fiecare polimer a fost format din 10 compuși mai mici, denumiți monomeri. Cei opt monomeri din mijloc dețin detaliile cheii, iar cei 2 monomeri aflați la extreme acționează ca sintetizator și decodor al cheii.

Echipa a amestecat polimerii cu izopropanol, glicerol și funingine pentru a produce o cerneală. Folosind cerneala, unii dintre cercetători au scris o scrisoare și apoi au trimis-o unei alte persoane din echipă. După aceea, grupul a extras o mostră de cerneală și a folosit cheia de cifrare pentru a debloca un fișier criptat: întregul text al romanului Vrăjitorul din Oz de L. Frank Baum.

„Deși ideea de a scrie un mesaj care să conțină o altă informație ascunsă în structura moleculară a cernelii este fascinantă, aceasta poate nu este cea mai practică metodă”, a declarat Alan Woodward din cadrul Universității din Surrey, Marea Britanie.

Anslyn a declarat faptul că abilitatea de a ascunde informații este o caracteristică secundară. Scopul său principal este stocarea datelor. Densitatea informațiilor din moleculele de polimeri, care includ ADN, este mai mare decât în cazul punctelor magnetice codificate de pe un hard disc. „Densitatea informațiilor este uluitoare”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.