Acasă Știri DEZVOLTAREA UNOR UNIFORME CU SPRAY DE INSECTE ÎNCORPORAT

DEZVOLTAREA UNOR UNIFORME CU SPRAY DE INSECTE ÎNCORPORAT

62
0
(c) NewScientist

Viitoarele uniforme militare americane ar putea oferi protecție împotriva țânțarilor purtători de boli, având încorporate în țesătură o substanță împotriva insectelor. În urma testelor efectuate de cercetătorii militari s-a arătat faptul că fibrele de nailon special fabricate pot asigura eliberarea lentă a agenților de respingere timp de cel puțin trei zile, perioadă care este mai mare decât protecția de 8 până la 12 ore oferită prin pulverizarea pe îmbrăcăminte și piele a substanțelor comune, precum DEET sau icaridină.

De-a lungul întregii istorii a omenirii, bolile transmise de insecte au provocat adesea mai multe victime în rândul armatelor decât luptele. În timpul unei misiuni marine americane desfășurate în Liberia în anul 2003, până la 80 de pușcași marini au fost afectați de malarie, dintre care 44 de cazuri au necesitat zboruri de evacuare medicală. În urma acestui incident, factura totală de tratament s-a ridicat la 1,5 milioane de dolari.

În primul an de activitate al programului de cercetare militară din SUA axat pe dezvoltarea fibrelor pentru „protecția îmbunătățită împotriva insectelor” a fost dezvoltată o bibliotecă de fibre de nailon care includ cantități diferite de DEET și icaridină. Acești agenți de respingere sunt încorporați în miezul fibrei și înconjurați de un strat de nanofibre care pot controla eliberarea substanțelor în timp, împiedicând, în același timp, eliminarea lor în timpul spălării. Atunci când sunt eliberate, substanțele de respingere oferă un răspuns aproape imediat, descurajând țânțarii să aterizeze și să se hrănească.

Scopul principal al programului este acela de a crea uniforme militare care conțin fibre speciale de nailon. „O țesătură ar putea fi compusă din fire de compoziții diferite, care să includă amestece de materiale cu profiluri de eliberare distincte, precum o fibră cu eliberare rapidă combinată cu o fibră cu eliberare lentă, sau chiar diferiți agenți de respingere, care pot avea efecte complementare”, a declarat Jeffrey Lundin din cadrul Laboratorului de cercetare Navală din Washington, DC.

„Tehnologia ar putea avea avantaje practice față de metodele tradiționale de respingere. Oamenii care folosesc insecticide ar putea rata un loc sau l-ar putea aplica substanța prea devreme înainte de culcare, astfel încât protecția chimică să dispară atunci când țânțarii încep să se hrănească”, a declarat Ulrich Bernier, consultant pentru Districtul de control al țânțarilor Anastasia din St. Augustine, Florida.

„Există compoziții de DEET care persistă până la 12 ore, dar care implică aplicarea unei loțiuni ce prinde DEET-ul pe piele și îi permite să se elibereze în timp. Utilizarea unor fibre de nailon care ar putea face asta și care ar putea elibera substanțele într-un ritm cunoscut, ar putea fi o metodă mult mai eficientă”, a declarat Bernier.

De asemenea, Lundin și colegii săi au dezvoltat fibre care înglobează permetrină. În prezent, uniformele militare americane de luptă sunt deja înmuiate în permetrină, deoarece substanța poate rezista la aproximativ 50 de cicluri de spălare. „Cu toate acestea, există potențialul de a extinde această protecție de durată prin modificarea fibrelor”, a declarat Lundin. În prezent, cercetătorii militari efectuează o serie de teste folosind țânțari vii pentru a vedea ce amestecuri de substanțe de respingere a insectelor oferă cea mai bună protecție. De asemenea, ei intenționează să treacă materialul din fibre de nailon prin cicluri de spălare pentru a determina perioada în care noile țesături își pot menține eficacitatea.

Îmbrăcămintea cu protecție încorporată împotriva insectelor ar putea fi utilizată dincolo de operațiunile militare americane. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în anul 2020 au existat 627.000 de decese provocate de malaria transmisă de țânțari.

„Fibrele care resping insectele au un potențial foarte larg de utilizare comercială în lumea civilă. Bolile transmise de insecte sunt semnificative în întreaga lume”, a declarat Lundin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.