Acasă Stil de Viață ȚIGĂRILE ELECTRONICE POT ÎNCURAJA TRANZIȚIA LA CELE NORMALE

ȚIGĂRILE ELECTRONICE POT ÎNCURAJA TRANZIȚIA LA CELE NORMALE

72
0
(c) Anna Berdnik/Alamy

Tinerii care încep să utilizeze țigările electronice au mai multe șanse să înceapă mai târziu să fumeze țigări normale. Totuși, în cadrul unei noi analize a tendințelor consumului de nicotină în Anglia, se sugerează faptul că așa-numitul efect de poartă al vapatului nu este cauza.

Adevăratul motiv al legăturii dintre cele două ar putea fi acela că adolescenții care încep să practice vapatul sunt aceiași care probabil ar încerca să fumeze și țigări normale, indiferent dacă au folosit vreodată o țigară electronică.

Potrivit unei estimări a Serviciului de Sănătate Publică din Anglia, vapatul este mult mai puțin dăunător pentru sănătatea oamenilor decât fumatul, acesta provocând cu aproximativ 95% mai puține daune. Deși fumătorii din Marea Britanie sunt sfătuiți să treacă la țigările electronice pentru a-i ajuta să renunțe la acest obicei, organismele de sănătate din alte țări, precum SUA și Australia, au o perspectivă diferită asupra vapatului.

Un argument cheie împotriva facilitării achiziției de țigări electronice este acela că tinerii care încep să vapeze vor deveni dependenți de nicotină și, astfel, vor ajunge să treacă la țigările tradiționale pentru a obține un efect mai rapid al substanței. În cadrul unor studii s-a arătat faptul că adolescenții care încearcă să vapeze au mai multe șanse să ajungă să fumeze.

Totuși, aceste studii doar observă probabilitatea de tranziție la țigările normale în cazul persoanelor care au vapat și a celor care nu au făcut-o. O astfel de cercetare observațională nu poate demonstra faptul că primul factor îl cauzează pe al doilea, ci doar că cele două lucruri se corelează.

„Ar putea exista o vulnerabilitate comună, care explică această asociere. Acest lucru s-ar putea datora, de exemplu, faptului că există o predispoziție genetică de a încerca diferite lucruri sau există presiuni venite din mediul înconjurător pentru a încerca lucruri noi”, a declarat Lion Shahab din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

În loc să analizeze dacă oamenii ar putea să înceapă să fumeze, echipa lui Shahab a analizat modul în care rata fumatului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani din Anglia s-a schimbat în ultimii 11 ani, pe măsură ce vapatul a început să fie din ce în ce mai popular.

Dacă a existat într-adevăr un efect de poartă, atunci, pe măsură ce numărul de persoane care au început să practice vapatul a crescut, și numărul persoanelor care au început să fumeze ar fi trebuit să urmeze un model similar. Cu toate acestea, în timp ce procentul de persoane din această grupă de vârstă și care au început să practice vapatul a crescut în anul 2013 la aproximativ 5% și s-a menținut la această valoare, ratele fumatului tradițional au scăzut de la aproximativ 30% în anul 2013 la 25% în anul 2018, ultimul an al studiului.

„Totuși, analiza nu poate exclude faptul că vapatul are un efect de poartă foarte mic”, a declarat Shahab.

Este posibil ca descoperirile să nu convingă toți criticii țigărilor electronice. „Nu văd acest studiu ca respingând dovezile extinse care există deja în ceea ce privește existența unui efect de poartă. Urmărirea indivizilor este cel mai potrivit mod prin care se poate răspunde la această întrebare”, a declarat Martin McKee din cadrul London School of Hygiene & Tropical Medicine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.