Marea Pată Roșie de pe Jupiter, furtuna colosală care face furori în atmosfera planetei timp de secole, este chiar mai mare decât se așteptau cercetătorii. Potrivit noilor date colectate de către sonda spațială Juno a companiei NASA, care orbitează în jurul lui Jupiter din anul 2016, atmosfera interioară a planetei gigantice nu este atât de omogenă pe cât se credea anterior.
Nava spațială Juno a folosit citiri cu microunde și măsurători ale densității materialului din interiorul lui Jupiter pentru a analiza mediul situat sub norii planetei.
„Aceasta este cea mai profundă analiză pe care am efectuat-o asupra unei planete gigantice”, a declarat liderul echipei de cercetare, Scott Bolton, din cadrul Institutului de Cercetare din Sud-Vestul Texasului.
Măsurătorile au arătat că Marea Pată Roșie se extinde mult sub norii planetei, care se află la aproximativ 240 de kilometri față de limita superioară a atmosferei, furtuna atingând probabil o adâncime de 500 de kilometri. De asemenea, cercetătorii au descoperit faptul că două furtuni mai mici se întind pe sute de kilometri, iar fluxurile de gaze care alcătuiesc benzile de culoare din zona superioară atmosferei lui Jupiter se extind până la 3000 de kilometri adâncime.
Cercetătorii se așteptau ca aceste adâncimi să fie destul de omogene pe Jupiter. „În general, odată ce ajungem sub nivelul la care ajung razele soarelui și la care apa se condensează în nori, totul este format din vapori. Cei mai mulți oameni se așteptau să existe o compoziție omogenă, adică o climă stabilă”, a declarat Bolton.
Faptul că furtunile de pe Jupiter se întind pe adâncimi atât de mari indică faptul că straturile atmosferei planetei sunt mai interconectate decât se credea anterior. „În retrospectivă, teoria conform căreia straturile nu sunt complet izolate unele de altele, are sens, deoarece planeta este o minge uriașă de gaz. Totuși, trebuie să descoperim modul în care diferitele straturi sunt conectare. Din fericire, naveta Juno va continua să analize gigantul gazos în următorii ani”, a adăugat Bolton.