Acasă Cultură DESCOPERIREA UNOR SITURI CEREMONIALE ANTICE ÎN SUDUL MEXICULUI

DESCOPERIREA UNOR SITURI CEREMONIALE ANTICE ÎN SUDUL MEXICULUI

36
0
(c) Takeshi Inomata

Arheologii au descoperit sute de situri ceremoniale mezoamericane antice, care au fost construite de-a lungul unei perioade de aproximativ 600 de ani. Această descoperire vine după identificarea primului astfel de sit, denumit Aguada Fénix, în anul 2020.

Takeshi Inomata și colegii acestuia din cadrul Universității din Arizona au utilizat o formă de teledetecție denumită lidar, care folosește lasere pentru a forma o imagine 3D a suprafeței solului. Ei au folosit această tehnologie pentru a descoperi 478 de situri aflate într-o zonă din sudul Mexicului, care acoperă 84.516 de kilometri pătrați.

Siturile erau alcătuite din complexe dreptunghiulare, pe care mayașii și olmecii le foloseau probabil pentru adunări ceremoniale. „Oamenii veneau si plecau. Aceste zone se asemănau cu niște centre de pelerinaj”, a declarat Inomata.

Ele sunt formate dintr-o piață centrală deschisă, unde s-ar fi putut aduna oamenii și o serie de movile de pământ de-a lungul marginilor, unde ar fi putut fi construite structuri. Este probabil ca acestea să fi fost construite între 1050 și 400 î.Hr. de două civilizații antice: olmecii, care a fost cea mai veche civilizație cunoscută din regiune și mayașii, care ar fi putut afla de aceste structuri de la olmeci și a căror cultură s-a destrămat în jurul anului 800 d.Hr.

„Până să descoperim Aguada Fénix, nimeni nu a știut despre acele locuri ceremoniale dreptunghiulare. Așadar, toate aceste noi descoperiri sunt o revelație cu privire la această perioadă timpurie. Asta ne-a făcut să regândim cu adevărat originea civilizației mezoamericane. Multe dintre aceste complexe au fost construite de oameni care nu trăiau într-o organizare ierarhică”, a declarat Inomata.

Siturile erau relativ plate, existând uneori și câteva piramide. Totuși, acestea erau de dimensiuni mici, în comparație cu construcțiile ulterioare din regiune, precum Chichen-Itza, care conțineau, de obicei, piramide mari.

„Nu știm exact cum ar fi putut arăta aceste structuri în trecut, dar s-ar putea argumenta faptul că ele păreau a fi orașe mici. Atunci când am început să lucrez, mai exact în anii 70, era încă o perioadă în care toată lumea credea că orașele s-au dezvoltat în perioada clasică, adică în jurul anului 200 d.Hr. În prezent, perioada în care am putea spune că urbanismul s-a dezvoltat este constant împinsă înapoi în timp”, a declarat Elizabeth Graham din cadrul Colegiului Universitar din Londra, care nu a fost implicată în studiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.