Acasă Inginerie medicală RESTABILIREA FERTILITĂȚII ÎN CAZUL BĂRBAȚILOR

RESTABILIREA FERTILITĂȚII ÎN CAZUL BĂRBAȚILOR

37
0
(c) NIGEL DOWNER/SCIENCE PHOTO LIBRARY

O clinică din Belgia a primit aprobarea de a reimplanta țesut testicular înghețat, ca parte a unui tratament pentru sporirea fertilității. Cercetătorii speră că procedura va permite celor a căror fertilitate a fost distrusă de tratamentele pentru cancer, înainte de a ajunge la pubertate, să poată procrea.

„Protocolul nostru a fost aprobat de comitetul de etică, iar acum așteptăm primul caz”, a declarat Ellen Goossens din cadrul Universității Vrije din Bruxelles (VUB).

Tratamentele pentru cancer, precum chimioterapia sau radioterapia, pot conduce uneori la infertilitate. În cazul persoanelor suficient de mature pentru a produce spermatozoizi, probele pot fi pur și simplu congelate, pentru a fi utilizate ulterior pentru procedura de fertilizare in vitro (FIV). Totuși, în cazul persoanelor care nu au ajuns la pubertate, deci care nu produc încă spermatozoizi, aceasta nu este o opțiune. Cu toate acestea, testiculele lor conțin celule stem spermatogoniale, adică celule care, mai târziu în viață, produc spermatozoizi. Acestea pot fi conservate prin prelevarea unor mici eșantioane de țesut și prin congelare.

După ce studiile pe animale au sugerat că extragerea spermatozoizilor maturi din celulele stem spermatogoniale ar putea fi posibilă, grupul lui Goossens a început să ofere așa-numita bancă de țesut testicular în anul 2002. Un număr tot mai mare de centre din întreaga lume urmează exemplul. În urma unui sondaj realizat în anul 2019 s-a constatat faptul că peste 1000 de indivizi au participat la procesul de colectare a acestui țesut.

`Recent, a avut loc un progres în studiile pe animale”, a declarat Rod Mitchell din cadrul Universității din Edinburgh, Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare. O echipă din SUA a înghețat țesut testicular, prelevat de la o serie de macaci rhesus, și l-a reimplantat ulterior la nivelul scrotului sau sub pielea de la nivelul spatelui. Toate grefele au început să producă testosteron și spermatozoizi maturi, care au fost extrași și folosiți pentru a fertiliza ovule. În anul 2019, echipa a raportat faptul că procesul a condus la nașterea unui pui sănătos de macac.

„Aceasta este o dovadă principială a faptului că întregul proces (de la obținerea țesuturilor, stocarea țesutului, generarea de spermatozoizi și posibilitatea de a genera descendenți cu acești spermatozoizi) este fezabil”, a declarat Mitchell.

Pe baza acestor rezultate, mai multe centre au început să se pregătească pentru reimplantarea țesutului testicular la persoanele de la care a fost prelevat. Grupul lui Goossens va fi probabil primul care va încerca această procedură.

„Deoarece am fost primii care am oferit servicii bancare de țesuturi testiculare pentru băieți prepubertari la nivel mondial, în prezent, avem cea mai în vârstă grupare, existând până și pacienți cu vârste de peste 20 de ani. Unii dintre acești oameni ar putea dori să întemeieze o familie și să descopere faptul că concepția naturală nu este posibilă”, a declarat aceasta.

„Aceste prime încercări vor fi realizate ca parte a unui studiu clinic. Este posibil să treacă câțiva ani înainte ca procedura să fie încercată și în alte țări”, a declarat Mitchell.

Cercetătorii explorează și alte modalități de a genera spermatozoizi folosind țesutul înghețat. Una dintre acestea este reprezentată de creșterea unor celule stem spermatogoniale în laborator și generarea de spermatozoizi, fără a reimplanta țesutul în organism. În data de 19 octombrie 2021, o echipă din SUA a raportat faptul că a reușit să fertilizeze ovulele de macac rhesus cu spermatozoizi generați din celule stem.

O altă posibilitate este reimplantarea celulelor stem în tuburile testiculelor într-un mod care să permită demararea producției normale de spermatozoizi. Acest lucru ar putea însemna faptul că partenerii ar putea concepe fără a fi nevoie de FIV. „Aceasta ar putea genera din nou fertilitate naturală”, a declarat Mitchell.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.