Acasă IA și VR FORȚELE AERIENE AMERICANE UTILIZEAZĂ INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ PENTRU ALEGEREA ȚINTELOR

FORȚELE AERIENE AMERICANE UTILIZEAZĂ INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ PENTRU ALEGEREA ȚINTELOR

138
0
(c) U.S. Department of Defense Archive/Alamy

Potrivit secretarului forțelor aeriene, Frank Kendall, armata SUA a început să folosească un sistem bazat pe inteligență artificială (IA) pentru a ghida atacurile aeriene.

Kendall a declarat în cadrul Conferinței Aeriene, Spațiale și Cibernetice a Asociației Forțelor Aeriene din National Harbor, Maryland, care a avut loc în data de 20 septembrie, faptul că, pentru prima oară, Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au „utilizat recent algoritmi IA în cadrul unui lanț operațional de eliminare a unor ținte”. El nu a oferit detalii suplimentare, precum dacă atacul a fost realizat cu o dronă sau cu un avion pilotat sau dacă au existat victime civile.

Kendall a declarat faptul că această utilizare reprezintă „trecerea de la experimentare la capacitate militară reală”.

Lanțul operațional de eliminare este procesul de colectare a informațiilor, analizarea și evaluarea acestora și direcționarea armelor pentru a distruge o țintă. Modulul IA a fost încorporat în cadrul unui sistem al forțelor aeriene, denumit DCGS, care combină date de la diverse surse, inclusiv drone MQ-9 Reaper.

DCGS colectează și analizează peste 1200 de ore de înregistrări video pe zi, iar experții din cadrul USAF încearcă să automatizeze părți din acest proces laborios, de exemplu prin utilizarea recunoașterii automate a țintei. De asemenea, analiștii umani pot să facă greșeli mortale. Într-un caz recent, a fost vizată o mașină din Kabul, Afganistan, despre care aceștia au crezut că este încărcată cu substanțe explozibile. De fapt, vehiculul a fost încărcat cu mai multe containere cu apă, iar în urma atacului au fost ucise 10 persoane nevinovate, dintre care șapte erau copii.

Odată cu retragerea recentă a trupelor americane din Afganistan, președintele Joe Biden a anunțat faptul că SUA se va baza pe mai multe operațiuni „peste orizont”, în cadrul cărora sunt efectuate misiuni fără echipaj cu scopul de a confirma țintele. În timp ce noul sistem IA nu poate comanda o un atac, faptul că acesta identifică posibile ținte pentru aprobarea umană reprezintă un progres semnificativ în procesul de luare a deciziilor.

„La început, recunoașterea automată a țintelor se referea la identificarea și urmărirea țintelor militare bine definite. În prezent, nu știm ce tipuri de obiecte sau tipare de activitate încearcă să recunoască aceste sisteme”, a declarat Jack McDonald, lector în studii de război în cadrul Colegiului Regal din Londra.

Arthur Holland din cadrul Institutului Națiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmării din Geneva, Elveția, a declarat faptul că, deși era de așteptat, utilizarea IA pentru identificarea țintelor ridică serioase probleme de politică.

„Cum se testează astfel de algoritmi și cum se confirmă faptul că aceștia sunt suficient de fiabili pentru a fi utilizați în misiuni pe viață și pe moarte? Cum pot operatorii să știe când să aibă încredere în sistemul IA și când să îl suprascrie? Dacă un atac eronat este lansat parțial pe baza rezultatului eronat al unui sistem IA, cine își va asuma responsabilitatea?”, a adăugat Holland.

Holland este de părere că acestea sunt întrebări dificile, dar importante. Deși s-a acordat multă atenție unui viitor posibil în care sistemele pe bază de IA vor controla „roboții ucigași”, implicarea acestei tehnologii în operațiunile militare letale din prezent este la fel de importantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.