Acasă Inginerie medicală TESTUL CARE POATE DETERMINA DACĂ ÎN UTER A MAI EXISTAT UN EMBRION...

TESTUL CARE POATE DETERMINA DACĂ ÎN UTER A MAI EXISTAT UN EMBRION CARE NU A SUPRAVIEȚUIT

58
0
(c) Shutterstock/New Africa

Aproximativ una din opt persoane a avut un embrion gemelar, care nu a supraviețuit. În viitor, în urma unui simplu test de tamponare a obrazului, se va putea determina dacă o persoană se află în acest grup.

Jenny van Dongen și colegii acestuia din cadrul VU Amsterdam din Olanda au descoperit faptul că gemenii identici poartă un model caracteristic de modificări ale ADN-ului lor, cunoscut sub numele de modificări epigenetice, care nu este întâlnit în cazul persoanelor care nu au avut embrioni gemelari. Aceste variații apar la începutul sarcinii și persistă până la maturitate.

Modificările epigenetice sunt modificări chimice ale ADN-ului care ajută la menținerea activării sau opririi genelor. La începutul sarcinii, embrionii trec prin astfel de modificări menite pentru a programa diferite celule cu scopul a deveni diferitele părți ale corpului.

Van Dongen s-a întrebat dacă acest proces ar putea funcționa diferit în cazul sarcinilor multiple. La nivel global, aproximativ una din 100 nașteri implică gemeni. Totuși, în urma studiilor s-a sugerat faptul că, la un moment dat în timpul sarcinii, 12% dintre oameni ar fi putut avea un embrion gemelar, care nu a supraviețuit. Deși acest lucru poartă numele de sindromul gemenilor care dispar, în urma procesului pot exista rămășițe vizibile.

Cercetătorii au analizat patru studii epigenetice realizate Marea Britanie, Australia, Olanda și Finlanda care s-au concentrat pe gemeni. În cadrul acestora fie s-au prelevat fie probe de sânge, fie s-au realizat tamponări de obraz cu scopul de a obține probe de ADN. Cercetătorii au descoperit 834 de zone ale ADN-ului în care modelul epigenetic al gemenilor identici a fost diferit față de cel al nașterilor unice.

Gemenii identici se formează atunci când un embrion foarte timpuriu se împarte în două, deoarece celulele nu reușesc să adere una la cealaltă, iar unele dintre modificările epigenetice regăsite în acest studiu au afectat genele implicate în aderarea celulelor. „Este posibil să fi identificat un mecanism care determină divizarea celulelor. De asemenea, este posibil ca aceste modificări să apară după separarea celulelor”, a declarat van Dongen.

„Odată cu dezvoltarea ulterioară, ar trebui să fie posibilă crearea unui test genetic pentru a identifica dacă ați avut vreodată un embrion gemelar identic. Companiile care doresc să comercializeze această cercetare trebuie să îmbunătățească acuratețea, deoarece testul actual ar avea o acuratețe de doar 70%. Mai mult decât atât, orice test bazat pe această lucrare nu va putea detecta persoanele care au avut un embrion gemelar neidentic”, a adăugat van Dongen

„Nu știm încă dacă această asociere va fi menținută pe măsură ce vom obține mai multe date, dar acesta este început foarte interesant”, a declarat Richard Meehan din cadrul Universității din Edinburgh, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.