Acasă Planeta Pământ PISICILE DE APĂ DULCE DIN AMAZON

PISICILE DE APĂ DULCE DIN AMAZON

38
0
(c) Fernando Marques

Rețeaua de căi navigabile din America de Sud este casa a zeci de specii de pisici de apă dulce. Peștele are strămoși maritimi, dar nu se cunoaște exact cum au ajuns în apele dulci. Se pare că au fost purtate de Marea Caraibilor, ajungând în interiorul continentului acum milioane de ani.

America Centrală și de Sud sunt casa a aproximativ 20% din totalul speciilor de pește din lume, declară João Pedro Fontenelle din cadrul Universității din Toronto, Canada.

Intrigat de ceea ce ar putea fi responsabil pentru această biodiversitate, Fontenelle și colegii săi au analizat istoria evoluției pisicilor de apă dulce, care se găsesc doar în America de Sud. Există 38 de specii, cele mai multe având pete sau modele asemănătoare marmurei și variază în dimensiune de la 25 de centimetri până la mai mult de un metru lungime.

Cercetătorii au analizat ADN-ul de la 350 de pisici de apă dulce, din 35 de specii diferite. Comparând diferențele genetice dintre specii, ei au determinat modul în care pisicile de apă dulce s-au divizat în mai multe specii de-a lungul timpului, oferind o perspectivă asupra locului și timpului în care au părăsit pentru prima dată marea.

Fontenelle și echipa sa estimează că pisicile de apă dulce au deviat de la rudele lor oceanice în urmă cu aproximativ 26 de milioane de ani, între epocile Oligocen și Miocen, în bazinul superior al Amazonului. Pe atunci, această zonă arăta mult mai diferit.

„Nivelul mării era mai ridicat decât este astăzi, iar munții Anzi nu erau atât de înalți, având și o  câmpie frumoasă pe partea de vest a Amazonului. Acest lucru a permis ca marea să intre pe continent”, declară Fontenelle.

Dovezile fosile și chimice din rocă sugerează că colțul nord-vestic al Americii de Sud a fost dominat de o mare vastă, mlăștinoasă, timp de milioane de ani. Cunoscute sub numele de zone umede Pebas, acestea este posibil să se fi întins până la sudul Argentinei.

Amestecul de apă dulce și apă sărată din Pebas a variat probabi între locații, declară Fontenelle, adăugând că aceste gradiente complexe de sare pot permite pisicilor de apă dulce care au fost purtate de mare să se adapteze treptat la apă proaspătă.

Cercetătorii se întrebau dacă pisicile de apă dulce au ajuns în râuri în timpul unei inundații oceanice. Astfel de inundații s-au produs de mai multe ori de-a lungul a zeci de milioane de ani din diferite bazine oceanice, așa că nu este clar ce iterație a acestei mări interioare a marcat debutul pisicilor de apă dulce. Noua cercetare ajută la confirmarea originii pisicilor de apă dulce din Pebas și momentul în care au ajuns acolo.

Pe măsură ce Pebas se retrage, pisicile de apă dulce au primit un alt impuls evolutiv, schimbarea mediului, ducând la mai multe oportunități de diversificare.

„Este asemănător construirii unui mozaic. Primim indicii de la organismele noastre, geologie și simulările pe calculator, iar îmbinând toate acestea, încercăm să alcătuim o poveste”, declară Fontenelle.

Andrea Thomaz din cadrul Universității Del Rosario din Bogotá, Columbia, declară că este surprinsă de cât de bine se aliniază datele genetice cu schimbările de peisaj din bazinul Amazon. „America de Sud este un continent atât de divers în ceea ce privește biodiversitatea și procesele geologice, încât studiile de acest gen sunt de mare importanță pentru înțelegerea modului în care fauna a răspunse la evenimentele geologice.”

Râul Amazon este casa și altor animale cu origini oceanice, cum ar fi lamantini, delfini și alte tipuri de pește. Dar aceste creaturi se poate să se fi adaptat stilului de viață din apele dulci în mod independent, nu prin intermediul inundațiilor Pebas, așa cum s-au adaptat pisicile de apă dulce, declară Fontenelle.

În viitor, Fontenelle dorește să exploreze modul în care pisicile de apă dulce evoluează, dar mult mai în detaliu, în cadrul sistemelor fluviale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.