Acasă Spațiu și Astronomie FORMAREA UNEI STELE ȘI A UNEI PLANETE ÎN MOD CONCOMITENT

FORMAREA UNEI STELE ȘI A UNEI PLANETE ÎN MOD CONCOMITENT

3895
0

Recent, a fost observată formarea unei planete concomitent cu cea a unei stele, în jurul căreia aceasta va orbita. Observația reprezintă o premieră în lumea astronomiei și susține teoria formării planetelor.

Se speculează faptul că planetele se formează într-un disc de praf și gaze, cunoscut și sub numele de disc protoplanetar, care înconjoară o stea gazdă. Modelele teoretice sugerează că planetele ar trebui să înceapă să se contureze, în timp ce steaua gazdă se află încă în creștere. Totuși, până în prezent, nu au fost observate aceste fenomene.

Observând un sistem aflat la o distanță de aproximativ 532 de ani lumină, Felipe De Oliveira Alves și colegii acestuia, din cadrul Institutului Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania, au putut observa în mod direct formarea stelelor și a planetelor simultan.

„Teoria presupune faptul că formarea stelelor și a planetelor se va produce în mod simultan, însă pur și simplu nu dispunem de tehnologia necesară pentru vedea acest lucru și pentru a înțelege mai bine aceste fenomene”, a declarat De Oliveira Alves.

Utilizând observatorul ALMA din Chile, inițial cercetătorii au descoperit ceea ce pare a fi o planetă, care se formează în jurul unei stele, cu o masă de aproximativ de două ori mai mare decât cea a Soarelui. Cercetătorii au reușit acest lucru observând un gol, creat pe măsură ce corpul planetar acumulează materie din discul protoplanetar al stelei.

Aceștia estimează faptul că masa planetei este de la 4 până la 70 de ori mai mare decât masa lui Jupiter.

Ulterior, cercetătorii au descoperit două fluxuri de gaze care trec prin discul protoplanetar. Se presupune că unul dintre aceste jeturi alimentează discul cu materialele necesare pentru creșterea planetei, în timp ce celălalt jet alimentează steaua aflată încă în creștere, ceea ce sugerează formarea planetelor în același timp cu steaua lor.

De Oliveira Alves și colegii săi au observat faptul că planeta descoperită ar putea fi de fapt ceea ce este cunoscut sub numele de substea pitică maro, un obiect cu o masă mai mare decât o planetă gigantică gazoasă, însă mai mică decât o stea. Mai multe analize ar trebui să ajute la stabilirea adevăratei identități a obiectului, au declarat aceștia.

„Această descoperire este foarte importantă, deoarece va sugera noi modalități de rafinare a modelelor noastre matematice cu privire la formarea planetelor”, a declarat De Oliveira Alves.

„În mod normal, când se discută cu privire la formarea planetelor, majoritatea cercetătorilor izolează problema și se concentrează strict pe formarea planetei. Odată cu această descoperire, părerile se vor schimba. Începe să devină clar faptul că planetele, în special planetele uriașe, nu evoluează izolat. Întregul sistem este dinamic și evoluează”, a declarat Zoe Leinhardt din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.