Acasă Inginerie medicală SCLEROZA MULTIPLĂ AR PUTEA FI PREVENITĂ FOLOSIND MEDICAMENTE PENTRU DIABET

SCLEROZA MULTIPLĂ AR PUTEA FI PREVENITĂ FOLOSIND MEDICAMENTE PENTRU DIABET

262
0

Cercetătorii au găsit o modalitate de a îmbunătăți „mecanismul natural” al organismului pentru a proteja nervii împotriva deteriorării, folosind un medicament comun pentru diabet.

Prin intermediul unui studiu molecular numit „Sfântul Graal”, cercetătorii au descoperit modalitatea prin care este posibilă protejarea nervilor împotriva apariției sclerozei multiple (SM).

De asemenea, lucrarea publicată la începutul lunii august 2020, în revista științifică Acta Neuropathologica, a arătat faptul că un medicament comun pentru diabet ar putea contribui la îmbunătățirea acestui nou mecanism natural întâlnit și la prevenirea progresiei dizabilității în starea neurologică.

,,În ceea ce privește SM, protecția din jurul nervilor cunoscuți sub denumirea de mielină este deteriorată, ceea ce le face să devină mai puțin eficiente, din punct de vedere energetic. Acest lucru îi face vulnerabili în fața daunelor suplimentare, provocând, în timp, dizabilități”, au declarat reprezentanții Societății Naționale de Scleroză Multiplă.

În urma unui program de cercetare care se întinde pe mai bine de un deceniu, finanțat parțial de către Societatea Națională de Scleroză Multiplă, cercetătorii din cadrul Universității din Edinburgh au descoperit un mecanism natural în corpul oamenilor, care abordează această problemă, numindu-l ARMD (răspuns axonal al mitocondrilor la demielinizare).

În același timp, cercetătorii susțincă această funcție naturală nu furnizează energie suficientă pentru a aborda demielinizarea în ceea ce privește SM, descoperirea sa ridicând posibilitatea folosirii unui medicament pentru a-l îmbunătăți.

Dar echipa de cercetători a declarat faptul că, în urma unor cercetări suplimentare, au fost capabili să îmbunătățească ARMD și să protejeze nervii vulnerabili, folosind Pioglitazona, medicament utilizat pentru diabet.

În schimb, autorul principal dr. Don Mahad susține faptul că terapiile pentru protejarea fibrelor nervoase reprezintă „Graalul Sfânt” al tratamentului SM. Un conferențiar senior din cadrul Universității din Edinburgh a adăugat: „Incapacitatea în SM este cauzată de o pierdere a fibrelor nervoase, în urma deteriorării mielinei care le protejează”.

Deși cunoștințele noastre cu privire la SM s-au îmbunătățit mult în ultimele două decenii, noile terapii încă nu protejează fibrele nervoase.

„O astfel de protecție reprezintă ,,Sfântul Graal” în tratamentul SM – nu numai pentru forma recidivă a SM, care are diverse opțiuni disponibile, dar și pentru formele progresive, unde tratamentul continuă să rămână nedescoperit.

În mod remarcabil, am fost capabili să îmbunătățim ARMD și să protejăm acești nervi vulnerabili, folosind medicamentul pentru diabet zaharat Pioglitazonă, disponibil cu ușurință. Aceasta este o descoperire incredibil de importantă. În cele din urmă, din punctul nostru de vedere, credem că acest lucru  ar putea să pună capăt golului în căutarea tratamentului în ceea ce privește scleroza multiplă.”

Reprezentanții Societății SM au declarat că ,,peste 130.000 de oameni din Marea Britanie trăiesc cu această afecțiune, care poate fi neobosită, dureroasă și invalidantă”.

Dr. Emma Gray, director adjunct de cercetare în cadrul Societății Naționale de Scleroză Multiplă, a afirmat: „Aceasta reprezintă un alt pas important spre obiectivul nostru de a opri SM – și credem cu tărie faptul că tratamentul SM ar putea arăta complet diferit. Aceasta va însemna că nimeni nu trebuie să se îngrijoreze de faptul că SM se agravează”.

„În prezent, nu există terapii neuroprotectoare eficiente pentru SM, dar cercetările Dr. Mahad demonstrează faptul că ne apropiem tot mai mult de atingerea acestui obiectiv. Găsirea tratamentelor pentru toți cei cu SM este acum o perspectivă reală.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.