Acasă Energie NOI METODE DE FABRICARE A PANOURILOR SOLARE

NOI METODE DE FABRICARE A PANOURILOR SOLARE

412
0
Celulele solare perovskite produse în cadrul Universității Naționale din Australia, Canberra Xinhua / Alamy

Modificarea modului în care realizăm panourile solare ar putea reduce emisiile de carbon, oferind un impuls energiei verzi.

Deși panourile solare sunt o sursă de energie regenerabilă, transformarea acestora produce un impact semnificativ asupra mediului. Fengqi You din cadrul Universității Cornell din New York și colegii săi au analizat impactul global asupra mediului, a două noi tipuri de panouri solare, comparând tehnologia acestora cu panourile realizate din siliciu cristalin, reprezentând standardul actual al industriei.

Echipa a descoperit că un nou tip de panou solar, format din două straturi de mineral perovskit, necesită un aport de energie totală mai mic și are ca rezultat mai puține emisii de carbon. Panoul, numit tandem perovskit-perovskit, conține două straturi de material, unul peste altul, fiecare optimizat pentru a absorbi o secțiune a spectrului electromagnetic.

Celulele solare perovskite au fost descoperite abia în ultimul deceniu, iar celulele tandem perovskite-perovskite au doar câțiva ani și încă nu sunt disponibile pentru comercializare, spune You. Echipa sa a analizat amprenta de carbon și impactul asupra mediului al fiecărui panou solar, de-a lungul duratei sale de viață, precum și în cât timp panoul generează cantitatea de energie necesară pentru producerea acesteia, o măsură cunoscută sub denumirea de timp de recuperare a energiei.

Panourile de siliciu au avut un timp mediu de recuperare a energiei de 1,52 ani, în timp ce timpul pentru panouri tandem pervoskit-perovskit este de numai 0,35 ani.

De asemenea, grupul a calculat că în timpul vieții sale, celula tandem perovskit are o emisie asociată de aproximativ 10,69 grame, echivalent de dioxid de carbon pe kilowatt-oră de energie electrică pe care o generează, ceea ce reprezintă doar 43,4% din emisiile pentru panourile solare din siliciu.

Un alt avantaj al celulelor tandem perovskite este că acestea sunt flexibile, deci ar putea fi instalate pe o varietate de suprafețe, cum ar fi pe mașini sau biciclete, spune You. „Panourile solare care folosesc tehnologia tandem perovskite sunt cel mai probabil să fie mai ieftine decât siliciul, mai ales în viitor, deoarece producția crește și beneficiază de economii pe scară largă.”

Unul dintre dezavantaje este acela că panourile perovskite nu par a fi la fel de durabile ca cele din siliciu, deși componentele lor ar putea fi ușor reciclate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.