Acasă Sănătate MICROBII INTESTINALI SUNT EFICIENȚI ÎMPOTRIVA BOLII ALZHEIMER

MICROBII INTESTINALI SUNT EFICIENȚI ÎMPOTRIVA BOLII ALZHEIMER

90
0
Alimentele pe care le consumăm ar putea stimula bacteriile intestinale benefice și ar putea scădea riscul de Alzheimer

Un supliment care hrănește bacteriile benefice din intestin pare să aibă efecte pozitive împotriva bolii asemănătoare cu Alzheimer, de la șoareci, și va fi testat într-un studiu clinic în curând.

Apar tot mai multe dovezi care indică o legătură între boala Alzheimer și sănătatea intestinelor. De exemplu, cercetătorii au descoperit că persoanele cu afecțiuni tind să aibă mai multe bacterii proinflamatorii și mai puține bacterii antiinflamatoare, în intestinele lor. De asemenea, au tendința de a avea un amestec mai asemănător de microbi intestinali, în general.

Chun Chen de la Universitatea Emory din SUA împreună cu colegii săi au demonstrat că șoarecii concepuți pentru a avea o boală asemănătoare cu Alzheimer au mai multe bacterii proinflamatorii și mai puține bacterii antiinflamatorii.

Totodată, au demonstrat că șoarecii sănătoși, care trăiau laolaltă cu cei care aveau boala asemănătoare cu Alzheimerul, aveau mai multe șanse să dezvolte ei înșiși afecțiunile, datorită expunerii la microbii intestinali ai șoarecilor bolnavi.

Pentru a descoperi dacă îmbunătățirea sănătății intestinale poate reduce riscul de a dezvolta boala Alzheimer, Chen și colegii ei au oferit șoarecilor un supliment prebiotic numit R13, care este conceput pentru a promova un amestec sănătos de microbi intestinali.

Ei au descoperit că șoarecii tratați cu R13 aveau mai puține șanse să acumuleze o proteină numită beta-amyloid, în intestinele lor. Beta-amyloid se acumulează în creierul persoanelor cu boala Alzheimer, formând aglomerații lipicioase care afectează rețelele neuronale. Cercetările recente pe șoareci sugerează că această proteină poate călători de la intestin la creier și poate cauza simptomele Alzheimerului.

R13 a primit recent aprobarea pentru a fi testată într-un mic studiu clinic, pentru a vedea dacă ajută la încetinirea sau la prevenirea bolii Alzheimer la oameni. Bryce Vissel de la Universitatea din Tehnologia Sydney din Australia a declarat că: „Sună cu adevărat interesant, dar din istoria studiilor asupra medicamentelor împotriva Alzheimerului știm că multe tratamente promițătoare nu dau rezultate”.

Între timp, Chen recomandă consumul unei diete variate care să contribuie la stimularea diversității microbiene din intestin. Chen a declarat că: „De exemplu, dieta mediteraneeană s-a dovedit eficientă pentru a încetini dezvoltarea bolii Alzheimer, care ar putea fi parțial atribuită unei diversității ale microbiotei intestinale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.