Acasă IT CONTROVERSELE TEHNOGIEI 5G

CONTROVERSELE TEHNOGIEI 5G

150
0
Tehnologia wireless de nouă generație, cunoscută sub numele de 5G este proiectată pentru a furniza conexiuni de aproximativ 50 de ori mai rapide, față de viteza rețelei actuale PHOTOGRAPH: (c) AFP / GETTY IMAGES

Întreaga lume dorește implementarea tehnologiei 5G. Acum, această tehnologie wireless de ultimă generație divide lumea.

Cea mai recentă versiune a specificațiilor tehnice 5G, a adăugat noi funcții pentru conectarea mașinilor autonome, fabricilor inteligente și altor dispozitive, la rețelele rapide. Modelele reflectă un efort global de dezvoltare a tehnologiei, la care contribuie diverse companii din Europa, SUA și Asia.

Totuși, tehnologia 5G separă națiunile în două tabere, a Statelor Unite ale Americii și a Chinei. Tensiunile dintre Washington și Beijing cu privire la comerț, drepturile omului, gestionarea Covid-19 și dezinformarea din partea Chinei, escaladează diviziunile globale în jurul desfășurării tehnologiei 5G. Un număr tot mai mare de țări aprobă fie versiunea occidentală, fie pe cea chineză, cu privire la aceasta.

„Securitatea națională și interesele comerciale sunt încurcate și complexe, fiind foarte greu să le separi”, a declarat Scott Wallsten, președintele Institutului de Politici Tehnologice.

Modul în care a fost creată tehnologia 5G și modul în care se dezvoltă, aduce cu sine o dilemă pentru țările occidentale: cum să echilibreze concurența și colaborarea sănătoasă cu interesele naționale și ascensiunea Chinei.

Disputa 5G se concentrează în jurul firmei Huawei, probabil cea mai importantă companie de tehnologie din China, cu o poziție dominantă în echipamentele de rețea, o afacere de succes în producerea de smartphone-uri și dezvoltarea cipurilor din ce în ce mai sofisticate. Compania este acuzată că și-a însușit anumite noțiuni tehnologice și că ar avea legături strânse cu guvernul chinez, care ar fi permis spionajul cibernetic. Compania Huawei a devenit un simbol al ambițiilor Chinei de a domina piața tehnologiei, prin inovație, precum și prin mijloace nefaste.

SUA și unii aliați, inclusiv Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Taiwan, au interzis colaborarea cu Huawei și alte branduri telefonice, precum ZTE. Alte națiuni nu au fost de acord cu interzicerea colaborării cu Huawei. Argentina, Brazilia, Rusia, Filipine și Thailanda acceptă tehnologia 5G din China.

O întrebare foarte importantă este modul în care aceste disensiuni vor afecta funcționarea unui standard, care a fost menit să fie utilizat la nivel global. „Riscăm să fragmentăm în continuare internetul și modul în care diferite rețele se conectează între ele”, spune Wallsten.

Chiar dacă 5G a fost menită a fi un standard de comunicare cu adevărat globală, planurile tehnice reflectă schimbarea punctelor tari.

Standardele 5G dezvoltă planuri pentru viteze fără fir, mult mai rapide, de până la 1 GB pe secundă (de 50 de ori mai rapid decât media conexiunii prin cablu în SUA), cu puține întârzieri. Gândește-te că joci jocuri de ultimă generație, fără niciun decalaj sau faptul că există roboți care se pot informa în timp real, prin datele aflate în cloud. Desigur, tehnologia 5G o să aducă cu sine inovații și afaceri care ar putea schimba peisajul tehnologic. În următoarele câteva decenii, prin diferite estimări, tehnologia ar putea genera mai multe trilioane de dolari pentru economia globală. Nu este de mirare că fiecare țară dorește să se implice în această acțiune.

Specificațiile tehnice pentru 5G sunt dezvoltate de „Proiectul de Parteneriat de Generația a 3-a ” (3GPP), o coaliție de organizații de standarde din SUA, Europa, China, Japonia, India și Coreea de Sud. Grupul pune accent pe a șaisprezecea versiune a specificațiilor 5G, adăugând funcții care permit dispozitivelor să treacă printr-o gamă mai largă de spectru wireless, oferind o poziționare de înaltă precizie, o conectivitate mai fiabilă, practic comunicații instantanee, cruciale pentru utilizări industriale.

Multe companii au contribuit la crearea tehnologiei 5G, dar standardul reflectă o trecere de la tehnologia americană și europeană la cea chineză, în comparație cu 4G. O analiză a contribuțiilor la specificațiile celor de la 3GPP, publicată în august 2019 de către furnizorul de informații IHS Markit, a constatat faptul că firmele chineze au contribuit cu aproximativ 59% din standarde, Huawei reprezentând majoritatea acestora. În schimb, standardele privind 4G au fost conduse de firme europene și americane.

„SUA a dezvoltat 4G”, spune Charles Clancy, vicepreședinte în cadrul programelor de informații al MITER, o organizație non-profit care gestionează proiecte de cercetare din SUA. „Între timp, prin subvențiile guvernamentale și prin furtul ilegal al informațiilor financiare, Huawei a devenit liderul global”, continuă el. Au preluat încet controlul grupurilor standard, iar China a dezvoltat rețeaua 5G.

Este greu de măsurat cât de mult are China de câștigat din rolul său în modelarea standardelor sau cât de mult vor pierde americanii. Definirea standardelor tehnice poate oferi producătorilor de hardware un avantaj, în dezvoltarea produselor care utilizează standardele. De asemenea, compania Huawei a fost acuzată că a dezvoltat hardware-ul, astfel încât să nu fie compatibile unele cu altele. Un raport realizat în noiembrie 2019, de către Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, avertizează că 5G promite să aibă utilizări atât de largi, încât SUA ar putea suferi din punct de vedere economic și militar, dacă vor fi depășiți de China, din punct de vedere tehnologic.

Cu toate acestea, competiția poate fi dificilă. În luna iunie 2020, guvernul american a clarificat o regulă care le permite companiilor americane să lucreze cu Huawei, la standarde tehnice, după ce versiunile anterioare au determinat, aparent, companiile americane să-și diminueze implicarea în modelarea standardelor.

În ciuda problemelor, multe țări realizează acțiunile în conformitate cu SUA. Secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat săptămâna trecută că „valul se întoarce împotriva Huawei”. În aceeași zi, guvernul din Singapore a ales compania Ericsson, din Suedia și Nokia, din Finlanda, în locul Huawei, pentru a-și instala rețeaua națională 5G.

Unele țări par dornice să profite de diviziunea dintre SUA și China. La o zi după ce Singapore și-a anunțat alegerea, centrul de telecomunicații dominant al Japoniei, NTT Docomo, a preluat 5% dintre acțiunile producătorului de hardware NEC, iar companiile au prezentat planurile de a concura la nivel mondial, în ceea ce privește noua tendință tehnologică 5G. De asemenea, guvernul japonez a semnalat planurile de dezvoltare a versiunii japoneze pentru tehnologia 5G.

5G a inspirat noi coaliții între națiuni, inclusiv D-10, o coaliție a națiunilor democratice, propusă de Marea Britanie, care ar colabora la tehnologii precum 5G, dar și pentru lanțuri de aprovizionare globale.

Samm Sacks, partener al economiei digitale chineze, din cadrul fundației New America, notează că SUA adoptă din ce în ce mai mult o abordare ofensivă, referitoare la concurența cu China, în domenii precum inteligența artificială, dezvoltarea cipurilor și 5G, propunând mai multe investiții în tehnologia de fabricare a cipurilor și promovând standardele de comunicații deschise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.