Acasă IT SERVICII DE INTERNET WIRELESS PRIN INTERMEDIUL FASCICULELOR DE LUMINĂ

SERVICII DE INTERNET WIRELESS PRIN INTERMEDIUL FASCICULELOR DE LUMINĂ

1461
0
(c) Alphabet

În curând, compania Alphabet va furniza internet wireless în Kenya, prin intermediul fasciculelor de lumină, utilizând o tehnologie care poate acoperi distanțe de până la 20 km. În anul 2019, Proiectul Taara al companiei Alphabet, dezvăluit sub un alt nume în anul 2017, a realizat o serie de teste în Kenya. În prezent, aceasta se află în parteneriat cu o companie de telecomunicații, pentru a furniza acces la internet în zonele izolate ale Africii.

La început, tehnologia va fi disponibilă doar în Kenya, urmând ca alte țări din Africa subsahariană să aibă acces la aceasta. Directorul general al proiectului Taara, Mahesh Krishnaswamy, a făcut următoarele declarații într-un anunț al companiei Alphabet:

„Proiectul Taara colaborează cu Econet și filialele sale, Liquid Telecom și Econet Group, pentru a extinde și îmbunătăți accesul la internet de mare viteză, în cadrul comunităților din zona lor de acoperire, din Africa Subsahariană. Proiectul Taara fi desfășurat mai întâi în rețelele Liquid Telecom din Kenya și vor contribui la asigurarea conectivității de mare viteză, în locurile în care este dificil să se amplaseze cabluri din fibră optică sau în care utilizarea fibrelor ar putea fi prea costisitoare sau periculoasă (peste râuri, în parcuri naționale sau în zone post-conflict).”

Tehnologie asemănătoare fibrei optice, dar fără cabluri

Ilustrație a procesului de funcționare a tehnologiei Taara. (c) Alphabet

În mod similar cablurilor cu fibră optică, tehnologia Taara utilizează lumina pentru a transmite datele, dar fără cabluri. Krishnaswamy a continuat cu următoarea declarație:

„În același mod în care fibra tradițională utilizează lumina pentru a transporta datele prin cabluri, tehnologia Taara folosește lumina pentru a transmite informații la viteze foarte mari, sub forma unui fascicul foarte îngust, invizibil. Acest fascicul este proiectat între două terminale mici Taara, pentru a crea o conexiune. O singură conexiune Taara poate acoperi distanțe de până la 20 km și poate transmite date pe o lățime de bandă de până la 20 Gbps, această valoare reprezentând o conectivitate suficientă pentru ca mii de oameni să urmărească clipuri pe YouTube, în același timp.”

„Prin crearea unei serii de conexiuni, de la rețeaua fibrei optice a partenerului nostru către zonele izolate, tehnologia Taara poate oferi internet de mare viteză și de calitate înaltă, către oameni fără timpul, costurile și dificultățile implicate în dezvoltarea infrastructurii.”

Tehnologia necesită conexiuni între terminale, astfel Alphabet amplasează aceste structuri pe turnuri, stâlpi sau acoperișuri.

Krishnaswamy susține faptul că legăturile Taara pot „oferi un mod rentabil și rapid de implementare pentru a oferi acces la internet de mare viteză în zonele îndepărtate și pentru a ajuta la problemele critice ale punctele de acces majore, cum ar fi turnurile celulare și hotspoturile Wi-Fi”. De asemenea, Alphabet a încurajat și alți furnizori de servicii de internet și operatori de rețele mobile să aibă în vedere implementarea tehnologiei Taara în anumite zone.

Taara reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte dezvoltate în cadrul filialei Alphabet’s X (cunoscută anterior sub numele de Google X). Taara a apărut ca urmare a dezvoltării proiectului „Loon”, care a dezvoltat o rețea de internet, bazată pe baloane, pentru a acoperi zonele izolate.

„Echipa de cercetători a proiectului Loon trebuia să găsească o modalitate de a crea o conexiune de date între baloanele care zburau la o distanță de peste 100 km. Astfel echipa a investigat utilizarea tehnologiei FSOC (Free Space Optical Communications – Comunicare Optică Spațială Liberă), pentru a stabili legături de mare viteză între baloane”, au declarat oficialii Alphabet. După ce au folosit această modalitate de conexiune între baloanele din stratosferă, inginerii proiectului Loon s-au întrebat dacă ar putea aplica o parte din acea tehnologie pentru a rezolva problemele de conectivitate, la o altitudine mai mică, urmând a fi dezvoltat proiectul Taara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.