Acasă Spațiu și Astronomie NOUA MODALITATE DE OBSERVARE A PRIMELOR STELE

NOUA MODALITATE DE OBSERVARE A PRIMELOR STELE

72
0
(c) MUJAHID SAFODIEN/AFP via Getty Images

Un nou mod de a observa primele momente ale universului ar putea ajuta la rezolvarea unui mister astronomic.

În anul 2018, un radiotelescop din îndepărtatul outback australian a detectat un semnal care părea să provină de la un nor de hidrogen gazos ce absorbea radiația ultravioletă provenită de la primele stele, apărute la câteva sute de milioane de ani după Big Bang.

Cu toate acestea, semnalul a fost de două ori mai puternic decât era de așteptat, ceea ce sugerează că gazul era mult mai rece decât prezice teoria standard.

În timp ce unii astrofizicieni sunt de părere că acest lucru s-ar fi putut datora interacțiunilor cu materia întunecată, alții au cerut măsurători suplimentare, mai atente, cu echipamente și tehnici mai bune. Din cauza faptului că semnalul ar trebui să fie de aproximativ 100.000 de ori mai slab decât semnalele radio provenite din Calea Lactee, posibilitatea poluării fonice cauzate de sursele radio din apropiere sau problemele cu instrumentele în sine sunt două cauze greu de eliminat.

În prezent, Eloy de Lera Acedo și colegii săi din cadrul Universității din Cambridge plănuiesc un nou proiect denumit Radio Experiment for the Analysis of Cosmic Hydrogen (REACH), care va folosi un telescop din Parcul Național Meerkat, Africa de Sud, pentru a elimina orice îndoială și pentru a măsura adevăratul semnal de hidrogen.

„Pentru a realiza acest studiu, a fost îmbunătățită întreaga configurație experimentală și sistemul de modelare. Există o mulțime de efecte sistematice care intră în joc atunci când trebuie să detectăm un semnal atât de slab”, a declarat Thomas Greve din cadrul Universității Tehnice din Danemarca, care nu a fost implicat în proiect.

REACH va folosi tehnici statistice pentru a modela zgomotul cosmologic din apropiere, precum și simulări ale observațiilor realizate cu mai multe antene, o îmbunătățire față de observațiile anterioare cu o singură antenă, pentru a separa corect semnalul de interes.

„Aceste tehnici, care sunt foarte puternice, nu au fost folosite în studiul primelor emisii de hidrogen”, a declarat Greve.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.