Acasă Știri PERICOLUL VALURILOR DE CĂLDURĂ

PERICOLUL VALURILOR DE CĂLDURĂ

68
0
(c) LIONEL BONAVENTURE/AFP via Getty Images

Din cauza schimbărilor climatice, valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente, mai intense și durează mai mult decât oricând, având consecințe mortale. Conform unui model computerizat, aproximativ 356.000 de decese survenite în anul 2019 ar putea fi legate de valurile extreme de căldură.

Ce este un val de căldură?

Un val de căldură este, în general, definit ca o perioadă de vreme neobișnuit de caldă, care durează mai mult de două zile. În Londra, un val de căldură înseamnă trei sau mai multe zile consecutive în care temperatura este mai mare de 28°C; în alte țări, pragul este diferit în funcție de media pentru regiune.

Ce parte a corpului este afectată de căldura extremă?

Corpul uman răspunde la temperaturi ridicate în două moduri cheie: dilatarea vaselor de sânge din piele și producerea de transpirație.

Creșterea fluxului de sânge către piele permite pierderea unei cantități mai mari de căldură în mediu, iar transpirația răcește corpul atunci când aceasta se evaporă de pe piele.

Aceste răspunsuri ajută la menținerea temperaturii corpului între 36 și 37°C, ceea ce este necesar pentru o funcționare normală a funcțiilor metabolice.

Cu toate acestea, temperaturile extreme pot conduce și la consecințe dăunătoare. Dilatarea vaselor de sânge are ca rezultat scăderea tensiunii arteriale, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult pentru a împinge sângele în jurul corpului. În cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace preexistente, acest lucru poate conduce la atacuri de cord.

Transpirația în exces poate conduce și la pierderea de sare din organism. În cazuri extreme, un nivel scăzut de sodiu în sânge poate conduce la greață și dureri de cap.

De ce oamenii mor din cauza valurilor de căldură?

„În timpul valurilor de căldură, există o incidență mai mare a deceselor din cauza bolilor cardiovasculare și respiratorii. Cu toate acestea, nu putem stabilit exact dacă moartea unei persoane a fost cauzată de căldură. Legătura dintre decesele în timpul sau imediat după un val de căldură din cauza expunerii la căldură este dificil de stabilit, iar mortalitatea atribuită căldurii extreme este cu siguranță subestimată”, a declarat Ana Nunes din cadrul Universității Warwick din Marea Britanie.

Care este cele mai vulnerabile persoane la temperaturi ridicate?

Cei mai expuși riscului de temperaturi ridicate sunt persoanele în vârstă, izolate, care au afecțiuni cardiace preexistente și care nu au acces la aer condiționat. De asemenea, persoanele cu afecțiuni mintale preexistente prezintă un risc mai mare de deces din cauza căldurii extreme. Cercetătorii speculează faptul că acest lucru se poate datora fie efectelor medicamentelor, fie pentru că oamenii respectivi nu iau măsurile de precauție necesare.

De asemenea, sugarii sunt expuși riscului din cauza faptului că au un raport suprafață corporală față de masă mult mai mare decât adulții, ceea ce înseamnă că aceștia pot prelua mai ușor căldura din mediile cu temperaturi ridicate. În anul 2019, 53 de copii au murit în SUA din cauza unor boli legate de căldură, după ce aceștia au fost lăsați într-o mașină.

Care sunt riscurile experimentării căldurii extreme în timpul sarcinii?

În urma unui studiu s-a constatat faptul că aproximativ 25.000 de copii se nasc mai devreme în fiecare an în SUA din cauza expunerii la căldură extremă. În urma unui alt studiu s-a constatat că, în țările cu venituri mici sau medii, gravidele care se confruntă cu valurile de căldură în ultima săptămână înainte de naștere au avut un risc mai mare de naștere prematură și de deces al copilului.

Se pot adapta oamenii la aceste condiții?

Oricine se poate adapta fiziologic la temperaturi mai ridicate pe parcursul mai multor zile; acest proces se numește aclimatizare. Cineva care este aclimatizat la căldură va transpira mai mult și va secreta o transpirație cu o concentrație mai mică de sare. Acest lucru ajută la menținerea echilibrului de sare al organismului. De asemenea, rata fluxului sanguin al pielii va crește pentru a maximiza transferul de căldură către mediu.

Care este diferența dintre insolația și epuizarea termică?

Epuizarea termică apare atunci când organismul pierde în exces cantități de apă și sare. Acest lucru poate provoca dureri de cap, amețeli și respirație rapidă. De obicei, această afecțiune nu este gravă dacă persoana se poate răcori în decurs de o jumătate de oră.

Cu toate acestea epuizarea termică se poate transforma în insolație, o afecțiune medicală gravă, care apare atunci când organismul se supraîncălzește puternic, ceea ce poate provoca pierderea conștiinței. Medicii recomandă apelarea la serviciile de urgență dacă cineva încă se simte rău din cauza căldurii după 30 de minute de odihnă într-un loc răcoros.

Cum poate fi tratată insolația și epuizarea termică?

Epuizarea termică poate fi tratată prin găsirea unui loc răcoros în care persoana se poate odihni și consumul unei cantități mari de apă. Totuși, în cazul insolației se recomandă contactarea imediată a serviciilor de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.