Acasă Știri LILIECII DIN GERMANIA CONȚIN UN NIVEL RIDICAT DE PESTICIDE ȘI POLUANȚI TOXICI

LILIECII DIN GERMANIA CONȚIN UN NIVEL RIDICAT DE PESTICIDE ȘI POLUANȚI TOXICI

83
0
(c) Top-Pics TBK/Alamy

Liliecii din Germania conțin în organismul lor reziduuri de pesticide și poluanți organici persistenți, potrivit celui mai mare studiu care a eșantionat o astfel de expunere la o populație de lilieci din Europa.

Christoph Müller și colegii săi din cadrul Universității Ludwig-Maximilians din München au colectat 387 de lilieci morți, care făceau parte din cinci specii: lilieci serotin (Eptesicus serotinus), lilieci cu urechi de șoarece (Myotis myotis), lilieci noctuli comuni (Nyctalus noctule), lilieci pitici (Pipistrellus pipistrellus) și lilieci bruni cu urechi lungi (Plecotus auratus). Cercetătorii au testat ficații acestora prin expunerea la 209 compuși diferiți.

Dintre cele 28 de substanțe chimice identificate în ficat, cele mai frecvente au fost bifenilii policlorurați (PCB) și pesticidele organoclorurate (OC), poluanți vechi interziși de mult datorită impactului lor cunoscut asupra mediului, inclusiv toxicitatea ridicată și potențialul de a interfera cu sistemele hormonale.

Toți liliecii prelevați au fost expuși atât la OC, cât și la PCB. Un liliac a fost testat pozitiv pentru patru compuși, în timp ce altul conținea reziduuri din 25 de compuși. Liliecii pot fi expuși la pesticide și poluanți prin hrana lor, apa sau contaminarea adăposturilor lor.

„Ne așteptăm la reziduuri de substanțe chimice „vechi”, cum ar fi PCB și OC. Dar cantitățile mari de reziduuri găsite au fost surprinzătoare. PCB-urile sunt încă produse secundare ale producției industriale, așa că o nouă răspândire a acestor substanțe chimice nu este imposibilă”, a declarat Müller.

Au fost detectate cantități mai mici de pesticide și fungicide care sunt utilizate în prezent, deoarece se degradează mai repede în mediu și sunt folosite în doze mai mici.

Liliecii insectivori sunt considerați a fi în pericol din cauza unui risc ridicat de expunere la poluare cu pesticide. Datorită ratei lor scăzute de reproducere, această specie de lilieci poate ajunge la o capacitate limitată a populațiilor de a se recupera după contaminare. Studiile anterioare indică faptul că expunerea la pesticide poate afecta negativ sistemul imunitar și reproducerea liliecilor.

„Datorită reglementărilor Uniunii Europene privind utilizarea pesticidelor, ne așteptăm la circumstanțe similare în toată Europa”, spune Müller. El susține că ar trebui să existe mai multă conștientizare a impactului potențial asupra speciilor precum liliecii, iar cultivatorii ar trebui să reducă utilizarea pesticidelor doar la cantitatea minimă necesară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.