Acasă Planeta Pământ ACTIVITATEA VULCANILOR SUBACVATICI DIN VECINĂTATEA SICILIEI

ACTIVITATEA VULCANILOR SUBACVATICI DIN VECINĂTATEA SICILIEI

58
0
(c) Alexis ROSENFELD - UNESCO - @1ocean_exploration

Un fotograf a surprins orificiile hidrotermale subacvatice din Panarea, o insulă vulcanică de lângă Sicilia, Italia, care eliberează fluide acide și bule. Imaginile au fost realizate ca parte a unui proiect al fotografului Alexis Rosenfeld în parteneriat cu UNESCO, denumit 1 Ocean.

Ghidul lui Rosenfeld a fost cercetătorul Francesco Italiano, care monitorizează activitatea vulcanică subacvatică din Insulele Eoliene, inclusiv Panarea, pentru a urmări dacă erupțiile potențial periculoase sunt iminente. Munca lor ajută autoritățile insulare să protejeze locuitorii.

„Nu există erupții majore care ar putea avea loc în curând în Panarea”,  declarat Italiano.

Cercetătorii se scufundă în mod regulat pentru a observa și eșantiona perdele de bule care provin din rezervoarele de magmă de sub scoarța terestră.

„Senzația pe care o ai atunci când te scufunzi în preajma unui vulcan activ, care este compus, în principal, din fluide termice, precum apă fierbinte și gaze barbotatoare, este total diferită de orice altceva. Simți că îți arde pielea din cauza apei fierbinți și a compușilor acizi, dar este o arsură minunată, cu adevărat neobișnuită. Oamenii ar trebui să încerce să experimenteze asta! În cazul unor orificii hidrotermale, temperatura ajunge la 140°C. De asemenea, pH-ul mediului, care este în jur de 2, corodează tot ce este în jurul vulcanilor respectivi. Din această cauză, echipamentul nostru este înlocuit în fiecare an” a declarat Italiano.

Bulele de gaz vulcanic sunt compuse, în principal, din dioxid de carbon, hidrogen sulfurat și urme de heliu și argon.

„Colectăm gazele și interpretăm datele care vin odată cu acestea. Astfel, putem determina dacă activitatea vulcanică este în creștere sau în scădere”, a declarat Italiano.

De asemenea, zona conține structuri asemănătoare coșurilor, care au o înălțime de până la 5 metri și care sunt compuse, în principal, din oxizi de fier. Acestea se formează atunci când elementele care sunt dizolvate în apa fierbinte din jurul orificiilor de ventilație se răcesc și cad pe fundul mării, unde se acumulează de-a lungul a mii de ani.

„Apele termale creează aceste depozite minunate de culoare portocalie sau galbenă, formate din oxizi de fier”, a declarat Italiano.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.