Acasă Robotică ROBOTUL CARE POATE LOCALIZA OBIECTE PIERDUTE ÎNTR-O GEANTĂ PE BAZA SUNETULUI PRODUS...

ROBOTUL CARE POATE LOCALIZA OBIECTE PIERDUTE ÎNTR-O GEANTĂ PE BAZA SUNETULUI PRODUS DE ACESTEA

58
0
(c) VanoVasaio/Shutterstock

Un braț robotizat care a fost dotat cu un microfon a învățat să localizeze obiecte zgomotoase aruncate într-o geantă, apucând un set de chei și ascultând sunetul specific scos de acestea.

„Acest mediu este, practic, ca și cum te-ai întinde după un set de chei fără a ști unde sunt, dar apoi, odată ce auzi sunetul lor specific, le poți localiza și apuca”, a declarat Maximilian Du din cadrul Universității Stanford din California.

Înainte de a trece la testele fizice, Du și colegii săi din cadrul Universității Stanford au început experimentele cu o serie de simulări menite pentru a antrena robotul. Totuși, în loc să încerce și să eșueze singur, robotul a învățat de la o persoană care a demonstrat aceeași sarcină folosind o cască și două controlere Oculus VR.

După ce a fost instruit pentru acele demonstrații, robotul a primit îndrumare umană suplimentară în timpul sesiunilor în care membrii laboratorului i-au corectat acțiunile. „Această imitație interactivă a îmbunătățit performanța robotului cu 20%”, a declarat Olivia Lee, un alt membru al echipei.

Robotul s-a dovedit la fel de bun ca și oamenii în sarcina de ridicare a tot felul de obiecte zgomotoase, inclusiv chei, o pungă de chipsuri și un set de pixuri. Prin comparație, acesta nu a reușit să găsească o bucată de pânză care nu producea un sunet suficient de mare la contact.

Utilizarea sunetului pentru a localiza obiecte sugerează faptul că microfoanele ieftine ar putea fi folosite în locul senzorilor tactili mai scumpi pentru ajuta roboții să detecteze obiecte din lumea reală. Informațiile audio s-ar putea dovedi deosebit de utile atunci când roboții trebuie să interacționeze cu medii în care vederea lor este parțial blocată.

De asemenea, sunetul poate ajuta roboții să identifice diferite tipuri de obiecte. În cadrul unui experiment ulterior s-a arătat faptul că robotul ar putea face diferența dintre pungile misterioase umplute fie cu șuruburi metalice, fie cu bile din polistiren, ridicând și aruncând mai întâi punga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.