Acasă IT CEL MAI RAPID SUPERCALCULATOR DE PE PLANETĂ

CEL MAI RAPID SUPERCALCULATOR DE PE PLANETĂ

128
0
(c) Carlos Jones/ORNL, U.S. Dept. of Energy

Primul computer capabil să efectueze un miliard de miliarde de operațiuni pe secundă a fost construit de o echipă de cercetători din cadrul Laboratorului Național Oak Ridge din Tennessee.

Un laptop obișnuit are o putere de doar câțiva teraflopi, adică un trilion de operațiuni pe secundă, ceea ce este de un milion de ori mai puțin. Calculatorul exaflop, denumit Frontier, ar putea ajuta la rezolvarea unei game de probleme științifice complexe, precum modelarea climatică precisă, simularea fuziunii nucleare și descoperirea de medicamente.

„Frontier va oferi capabilități de modelare și simulare la cel mai înalt nivel de performanță de calcul”, a declarat Thomas Zacharia din cadrul Laboratorului Național Oak Ridge.

Sistemul de calcul Frontier este găzduit în 74 de dulapuri separate și cuprinde 9400 de CPU-uri, adică procesoare standard de computer, și 37.000 de GPU-uri, care sunt procesoare concepute pentru a reda grafică 3D. Totuși, acestea din urmă pot fi utilizate și pentru o serie de alte sarcini.

Asta înseamnă că sistemul are un total de 8.730.112 nuclee capabile de sarcini de calcul paralele (un laptop obișnuit are între cinci și nouă nuclee). La putere maximă, computerul generează atât de multă căldură încât necesită patru pompe de mare putere pentru a împinge peste 25.000 de litri de apă în jurul mașinii în fiecare minut.

Frontier nu numai că este numărul unu în TOP500, o colaborare internațională pentru clasarea celor mai puternice supercalculatoare din lume, dar acesta dispune și un sfert din puterea de calcul a întregii liste.

„O singură mașină reprezintă 25% din performanța totală a întregii liste, așa că aceasta este o realizare foarte, foarte impresionantă”, a declarat Simon McIntosh-Smith din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie.

Totuși, Frontier nu a atins forma finală. Pe măsură ce software-ul său va fi optimizat, acesta ar putea atinge un vârf teoretic de 2 exaflopi.

„Rata de îmbunătățire a electronicii a încetinit oarecum, așa că nu ne așteptăm ca mașinile exascale să prolifereze prin TOP500 la fel de repede ca și cele petascale, de exemplu”, a declarat McIntosh-Smith.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.