Acasă IA și VR ALGORITMUL CARE POATE BATE CEI MAI BUNI OAMENI LA REZOLVAREA DE CUVINTE...

ALGORITMUL CARE POATE BATE CEI MAI BUNI OAMENI LA REZOLVAREA DE CUVINTE ÎNCRUCIȘATE

79
0
(c) ZUMA Press, Inc./Alamy

Un algoritm pe bază de inteligență artificială a învins peste o mie dintre cei mai buni soluționatori umani de cuvinte încrucișate care au participat o competiție prestigioasă. Acesta poate finaliza cuvintele încrucișate din cadrul publicației The New York Times în mai mult de 80% din timp.

Dan Klein și colegii acestuia din cadrul Universității din California, Berkeley au creat un model IA din două părți numit Berkeley Crossword Solver (BCS) ca parte a unui proiect de colaborare în timpul restricțiilor cauzate de pandemia de covid-19.

O componentă analizează indicii individuale de cuvinte încrucișate și creează o serie de soluții potențiale. A doua componentă ia aceste presupuneri individuale și le folosește pentru a finaliza puzzle-ul, selectându-le pe cele care răspund corect la întrebare și care se potrivesc în grilă și în raport cu celelalte soluții. Modelul a fost antrenat pe un set de date compus din 6 milioane de perechi de indicii și răspunsuri corecte dintr-o serie de publicații de cuvinte încrucișate, inclusiv The New York Times și Los Angeles Times.

„Pe de o parte, cuvintele încrucișate sunt o combinație plăcută a acestui tip foarte uman de problemă de limbaj creativ. În același timp, cuvintele sunt pe o grilă, iar grila respectivă are exact aceleași tipuri de reguli de configurare pe care le au alte jocuri, precum șahul. Există această combinație între o problemă foarte umană și o problemă de raționament foarte analitic”, a declarat Klein.

Deși Klein și colaboratorii săi au proiectat ambele componente ale algoritmului, aceștia au descoperit faptul că modulul lor de răspunsuri la întrebări a depășit modelul de completare a puzzle-ului. Așadar, aceștia au împrumutat o serie de linii de cod din software-ul de completare a cuvintelor încrucișate numit Dr. Fill. Cercetătorii au obținut permisiunea specială pentru a folosi algoritmul în cadrul Turneului American de cuvinte încrucișate din 2021 (ACPT), unde a obținut primul loc.

În cadrul ACPT, o competiție prestigioasă de cuvinte încrucișate care atrage mai mult de o mie dintre cei mai buni competitori, sunt folosite cuvinte încrucișate americane, care utilizează jocuri de cuvinte, aluzii și ghicitori. Totuși, acestea nu sunt la fel de complexe sau complicate precum cuvintele încrucișate criptice. Klein a declarat faptul că este dificil de știut dacă cuvintele încrucișate criptice ar fi mai greu sau mai ușor de rezolvat.

Cercetătorii au adus îmbunătățiri la propria componentă de completare a puzzle-ului după participarea la concurs. În prezent, acesta depășește în teste sistemul utilizat în  cadrul competiției. Anterior, Dr. Fill a fost soluția de ultimă generație în ceea ce privește rezolvarea cuvintelor încrucișate cu ajutorul inteligenței artificiale. Deși acesta reușea să rezolve perfect 57% din cuvintele încrucișate din publicațiile The New York Times, BCS are o rată de succes de 82%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.