Acasă Planeta Pământ DOUĂ NOI SPECII AMAZONIENE DE PEȘTI SUNT PE CALE DE DISPARIȚIE

DOUĂ NOI SPECII AMAZONIENE DE PEȘTI SUNT PE CALE DE DISPARIȚIE

167
0
(c) Murilo N.L. Pastana and Willian M. Ohara

Două specii de pești din Amazon care au fost descoperite recent ar putea fi deja pe cale de dispariție.

Murilo Pastana și un grup de colegi din cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală Smithsonian din Washington DC a dorit să descopere noi specii de pești în regiunile mai puțin explorate ale bazinului fluviului Amazon. La câteva zile după expediția lor din anul 2015, Pastana a scos o plasă din apă și a fost surprins să descopere un grup de pești portocalii. Aceștia aveau înotătoare roșiatice lungi și o pată întunecată în fața cozii.

„Am știut imediat că acest pește este diferit”, a declarat Pastana.

Peștele cu lungimea de 3 centimetri, denumit Poecilocharax callipterus, a fost capturat într-un pârâu din regiunea Apuí din Brazilia. Ulterior, cercetătorii au analizat zona înconjurătoare pentru a vedea dacă aceștia pești locuiesc și în altă parte. În cadrul acestei căutări, echipa a găsit o a doua specie de pește complet nouă printre rădăcinile încurcat aflate pe malul noroios al unui pârâu.

Spre deosebire de peștii portocalii pe care i-au găsit anterior, acest nou exemplar împărtășește culoarea subtilă galben-maro a altor pești din zonă. Odată ce o analiză de laborator a confirmat noua specie, echipa a numit peștele cu lungimea de 2 centimetri Poecilocharax rhizophilus.

În urma analizelor genetice s-a determinat faptul că ambii pești fac parte din genul Poecilocharax, un subgrup de pești mici de apă dulce, cunoscuți sub numele de darters sud-americani.

În anul 2016, Pastana și colegii săi s-au întors pentru a efectua o altă căutare amplă, care a confirmat temerile: specia P. callipterus era limitată la un singur pârâu care se întindea pe o suprafață de 4 kilometri pătrați, iar habitatul speciei P. rhizophilus se întindea pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri pătrați.

În cei șase ani de la acea expoziție, pădurea în care cele două specii de pești trăiau a fost distrusă pentru a face spațiu pentru animale, culturi și minerit de aur, toate acestea decimând flora și fauna native.

Pastana este de părere că deși specia P. rhizophilus încă rezistă, dezvoltarea umană ar fi putut distruge habitatul limitat al speciei P. callipterus.

Deși Pastana speră că această descoperire stimulează protecția legală pentru speciile de pești, acesta admite că va fi o luptă dificilă. El este de părere că specia P. callipterus poate găsi o casă printre pasionații de acvarii, care ar putea măcar să susțină specia chiar dacă casa lor natală va fi distrusă. „Deși nu este cea mai bună soluție, aceasta poate fi o modalitate prin care specia va supraviețui”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.