Acasă Nanotehnologie UTILIZAREA CRIPTĂRII CUANTICE PENTRU ÎMPIEDICAREA FALSIFICĂRII LOCAȚIEI

UTILIZAREA CRIPTĂRII CUANTICE PENTRU ÎMPIEDICAREA FALSIFICĂRII LOCAȚIEI

88
0
(c) Shutterstock / Blue Planet Studio

O tehnică de criptare cuantică ar putea face imposibilă falsificarea locației unei persoane care, de exemplu, efectuează plăți sau partajează informații sensibile online.

Uneori, există situații în care ar fi util să se poată verifica locația destinatarului în momentul în care sunt trimise informații de la un computer la altul. Acestea variază de la asigurarea faptului că informațiile militare ajung la persoana potrivită până la evitarea efectuării unei comenzi false, la o altă locație. Deși nu există o metodă complet sigură pentru a verifica locația cuiva cu ajutorul computerelor clasice, computerele cuantice ar putea oferi o soluție.

Mattias Christandl și colegii săi din cadrul Universității din Copenhaga au dezvoltat un sistem de verificare a locației, care este imun la încercările de hacking de către orice dispozitiv existent. Acesta profită de proprietățile speciale ale unităților de bază de memorie din computerele cuantice, cunoscute sub numele de qubiți.

Dacă o persoană dorește să verifice locația unui dispozitiv cu noul sistem, acesta se poate conecta la două computere cuantice care fac schimb de informații cu cel verificat. Ele schimbă o combinație de informații cuantice și clasice în așa fel încât dacă cineva ar încerca să falsifice sau să copieze datele, operațiunea ar putea fi detectabilă. Acest lucru se datorează faptului că informațiile stocate pe un qubit nu pot fi copiate pe ascuns.

Echipa a descoperit faptul că utilizarea unui singur qubit și a unui milion de biți clasici ar fi suficientă pentru a asigura securitatea sistemului împotriva oricărei persoane care are un computer cuantic cu o capacitate mai mică de un milion de qubiți. Cu alte cuvinte, păcălirea sistemului ar necesita un computer cuantic de mii de ori mai mare decât oricare dintre cele care există în prezent.

„Protocoalele noastre vor fi sigure atâta timp cât biții cuantici sunt mai greu de fabricat și nu sunt la fel de disponibili precum cei clasici”, a declarat Christandl.

Adrian Kent din cadrul Universității din Cambridge a declarat faptul că noul protocol ar trebui să fie ușor de implementat pe computerele cuantice existente, deoarece folosește doar un qubit. De asemenea, Gilles Brassard din cadrul Universității din Montreal descrie lucrarea ca fiind cel mai interesant rezultat din domeniu din ultimul deceniu.

Christandl a declarat faptul că scopul viitoarei lucrări a echipei sale este acela de a modifica și simplifica abordarea până  în momentul în care aceasta va putea fi rulată pe un dispozitiv nu mai mare decât un cip de card de credit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.