Tehnologia se îmbunătățește rapid, oferind noi inovații și proiecte revoluționare în fiecare an. Oamenii de știință, inginerii și cercetătorii concep din ce în ce mai multe tehnologii care ne vor schimba viața. În prezent, există inovații care par a fi deprinse din domeniul science-fiction. Fie că este vorba de roboți care pot citi gândurile, ochi bionici, ceasuri inteligente care sunt alimentate de corpul uman sau o mulțime de alte tehnologii uluitoare, există multe așteptări de la lumea tehnologiei viitoare.
Oase printate 3D
Imprimarea 3D este o industrie care promite construirea unor diverse obiecte, de la construirea de case ieftine, până la armuri robuste la prețuri accesibile, dar una dintre cele mai interesante utilizări ale tehnologiei este construirea de oase imprimate 3D.
Compania Ossiform este specializată în imprimarea medicală 3D, creând înlocuiri specifice pacientului a diferitelor oase din fosfat tricalcic – un material cu proprietăți similare oaselor umane.
Utilizarea acestor oase imprimate 3D este surprinzător de ușoară. Un spital poate efectua un RMN care este apoi trimis către Ossiform, care creează un model 3D al implantului necesar specific pacientului. Chirurgul analizează și acceptă designul, iar după printarea acestuia, implantul poate fi folosit în chirurgie.
Ceea ce este special la aceste oase imprimate 3D este că, datorită utilizării fosfatului tricalcic, organismul va remodela implanturile în oase vascularizate. Acest lucru înseamnă că implanturile vor permite restabilirea completă a funcției pe care le-a avut osul inițial. Pentru a obține cea mai bună osteointegrare posibilă, implanturile au o structură poroasă și prezintă pori mari și canale pentru formarea și proliferarea celulele osoase.
Produse lactate obținute în laborator
Un număr tot mai mare de companii de biotehnologie din întreaga lume investighează produse lactate obținute în laborator, inclusiv lapte, înghețată, brânză și ouă. Industria lactatelor nu este prietenoasă cu mediul, nici măcar aproape. Această industrie este responsabilă pentru 4% din emisiile de carbon din lume, mai mult decât transportul aerian și transportul maritim combinate, iar cererea se află în creștere.
În comparație cu carnea, laptele nu este atât de dificil de creat într-un laborator. În loc să-l crească din celule stem, majoritatea cercetătorilor încearcă să-l producă prin intermediul unui proces de fermentație, pentru a produce proteine din zer și cazeină. Unele produse sunt deja pe piață în SUA, un exemplu fiind compania Perfect Day, care desfășoară cercetări concentrate pe reproducerea senzației date de papilele gustative și a beneficiilor nutriționale ale laptelui obișnuit de vacă.
În plus, cercetătorii lucrează la mozzarella produsă în laborator, care se topește perfect deasupra unei pizza, precum și la alte brânzeturi și înghețată.
Avioane cu hidrogen
Emisiile de carbon sunt o mare îngrijorare când vine vorba de zboruri comerciale, dar există o soluție potențială, care a primit finanțări numeroase.
Un proiect din Marea Britanie, în valoare de 15 milioane de lire sterline, a dezvăluit planuri pentru un avion alimentat cu hidrogen. Acest proiect este cunoscut sub numele de Fly Zero și este condus de Institutul de Tehnologie Aerospațială în colaborare cu guvernul Regatului Unit.
În cadrul acestui proiectul a fost dezvoltat un concept pentru un avion de dimensiuni medii, alimentat complet cu hidrogen lichid. Avionul ar avea o capacitate de 279 de pasageri și o autonomie suficientă pentru a traversa fără oprire jumătate din planetă.
Dacă această tehnologie ar putea fi dezvoltată la scară largă, ar putea conduce la zboruri cu zero emisii de carbon, fără escale între Londra și America de Vest sau Londra către Noua Zeelandă cu o singură escală.
„Gemeni” digitali care îți urmăresc starea de sănătatea
În seria de filme Star Trek, unde au germinat multe dintre ideile noastre despre viitoarea tehnologie, ființele umane pot păși în dispozitivul medbay și pot avea întregul corp scanat digital pentru semne de boală și răni. Producătorii Q Bio susțin faptul că, dezvoltând această tehnologie în viața reală, ar putea îmbunătăți rezultatele sănătății oamenilor și ar atenua sarcina medicilor în același timp.
Această companie din SUA a construit un scanner care va măsura sute de biomarkeri în aproximativ o oră, de la nivelurile hormonale și acumularea de grăsime în ficat până la markerii de inflamație sau orice semn de cancer. Aceasta intenționează să folosească aceste date pentru a produce un avatar digital 3D al corpului unui pacient, cunoscut sub numele de geamăn digital – care poate fi urmărit în timp și actualizat cu fiecare scanare nouă.
CEO-ul Q Bio, Jeff Kaditz, speră că această tehnologie va conduce omenirea într-o nouă eră a medicinei preventive, personalizate, în care cantitățile mari de date colectate nu numai că îi va ajuta pe medici să prioritizeze pacienții care trebuie consultați, ci și să dezvolte modalități mai sofisticate de diagnosticare a bolilor.
Universuri de realitate virtuală
După ce schimbarea denumirii, compania cunoscută odată sub numele de Facebook a devenit Meta. Aceasta schimbare marchează orientarea viziunii lui Zuckerberg către metavers – un internet întruchipat, accesat în mare parte prin realitate virtuală și augmentată.
Ca parte a acestei mișcări, Meta va acorda mai mult timp echipamentelor pentru accesarea acestei noi lumi – în special dispozitivelor VR. Anunțat în anul 2021, Meta a dezvoltat un nou set de căști sub titlul „Proiect Cambria”.
Spre deosebire de proiectele VR anterioare ale mărcii, cum ar fi Oculus Quest 2, acesta nu va fi un dispozitiv pentru consumatorul obișnuit, ci caută să ofere cea mai bună experiență VR pe care o pot realiza.
Oficialii companiei au comunicat faptul că dispozitivele Cambria se concentrează pe urmărirea avansată a ochilor și a feței (pentru a îmbunătăți acuratețea avatarurilor și a mișcărilor în joc), o rezoluție mai mare, un câmp vizual crescut și chiar încercarea de a face setul cu cască semnificativ mai mic.
În cadrul companiilor Meta, Google, Sony și altor companii tehnologice, tehnologia VR primește o mulțime de finanțări, care va avea parte de îmbunătățiri semnificative în următorii doi ani.