Ocazional, copiii pot asurzi ca urmare a tratamentului cu antibiotice. În prezent, a fost lansat un test rapid, care este utilizat pentru a-i identifica pe cei care sunt vulnerabili la astfel de leziuni ale urechii, astfel încât să se poată administra antibiotice alternative.
Testul genetic oferă un rezultat în doar 26 de minute, ceea ce înseamnă că acesta poate fi suficient de rapid pentru a ghida tratamentul bebelușilor cu suspiciune de sepsis, care au nevoie de tratament cât mai rapid posibil.
Aproximativ unul din 500 de oameni au o mutație genetică care poate conduce la uciderea celulelor din interiorul urechii în cazul administrării anumitor antibiotice. Conform studiilior, această mutație este responsabilă de asurzirea a apoximativ 14.000 de oameni din întreaga lume pe an.
În ciuda efectului rar, gentamicina este tratamentul recomandat pentru sepsis (o reacție excesivă a sistemului imunitar, care predispune corpul la infecții) deoarece este eficientă împotriva bacteriilor care ar putea cauza afecțiunea.
Persoanele despre care se știe că au mutația respectivă pot fi tratate cu un alt antibiotic, denumit cefalosporină, care ucide o gamă mai largă de bacterii. Din acest motiv, cefalosporina este mai predispusă la declanșarea rezistenței la antibiotice, și, astfel este prescrisă mai rar.
Pentru a identifica mutația genetică, majoritatea spitalelor folosesc teste PCR, care pot dura câteva zile pentru a returna rezultate. În cadrul ghidurilor pentru tratarea bebelușilor cu suspiciune de sepsis din spitalele din Anglia se recomandă adminstrarea antibioticelor în termen de o oră de la identificarea afecțiunii.
Noul test, pe care spitalele din cadrul Universității din Manchester vor începe să-l folosească, este mai rapid, deoarece folosește o tehnică diferită de testare genetică, denumită RT-LAMP.
Acesta a fost realizat de firma britanică Genedrive și a fost utilizat în două spitale din Marea Britanie pe 751 de bebeluși care aveau câteva zile și aveau nevoie de tratament deoarece erau suspecți de sepsis. Potrivit unui studiu publicat recent, cu ajutorul testului, au fost identificați 3 copii cu mutația care îi expunea riscului de asurzire și care au primit un antibiotic alternativ. „Avem trei oameni care vor trece prin viață cu auzul intact și care ar fi fost surzi dacă nu ar fi avut acest test”, a declarat David Budd la Genedrive.
Potrivit unui raport publicat în cadrul British Pharmacological Society și Royal College of Physicians, testele genetice precum acesta ar trebui să fie utilizate pe scară largă. Cercetătorii au descoperit faptul că există 40 de medicamente utilizate în mod obișnuit care ar putea fi administrate mai eficient cu ajutorul testelor genetice.
„În viitor, bebelușii ar putea fi supuși la o gamă mai mare de astfel de teste la naștere. Acest lucru ar putea influența tratamentul lor pentru tot restul vieții”, a declarat Emma Magavern, co-autorul studiului, din cadrul Universității Queen Mary din Londra.