Acasă Inginerie medicală DEZVOLTAREA UNUI NOU TIP DE OCHI BIONIC

DEZVOLTAREA UNUI NOU TIP DE OCHI BIONIC

127
0
(c) air009/Shutterstock

Un ochi bionic care imită dilatarea și contracția pupilei ar putea ajuta persoanele cu anumite deficiențe de vedere.

Lumina pătrunde în ochi prin pupilă și ajunge la retină, care se află în spatele globului ocular. Aceasta din urmă transformă stimulii de lumină în impulsuri nervoase, care sunt trimise la creier pentru procesare prin intermediul nervului optic.

Așa-numitul reflex luminos pupilar compensează modificările nivelului de lumină prin ajustarea dimensiunii pupilei, permițând oamenilor să vadă clar și protejând, în același timp, retina de lumina puternică. Acest proces poate fi afectat în cazul persoanelor cu o leziune a nervului optic sau a nervului oculomotor, care reglează mișcarea mușchilor oculari. Astfel, persoanele pot experimenta o vedere dublă, sensibilitate la lumină sau dificultăți de concentrare asupra obiectelor aflate în apropiere.

În prezent, Xu Wentao și colegii acestuia din cadrul Universității Nankai din China au dezvoltat un material care imită reflexul luminos pupilar.

„Dacă oamenii vor vrea să folosească ochii bionici, acest reflex trebuie recreat”, a declarat Xu.

Materialul se bazează pe perovskit, un mineral despre care se știe că acționează ca o sinapsă artificială. O sinapsă este decalajul dintre doi neuroni prin care sunt transmise semnale nervoase, permițând celulelor să comunice.

În cadrul unui experiment de laborator, echipa lui Xu a implementat un strat de perovkit cu o grosime de 625 de nanometri și o fibră de aliaj într-un ochi artificial. Atunci când a fost expus la lumină, materialul a trimis semnale de tip neural către fibră, care a controlat dilatarea și contracția pupilei ochiului.

„Sistemul funcționează în toate condițiile de lumină. Următorul pas este reprezentat de dezvoltarea unui ochi artificial care poate percepe culorile. Ochii umani pot recunoaște milioane de culori și le pot decoda la rezoluție înaltă. Plănuim să integrăm în viitor această funcție în ochiul nostru artificial”, a declarat Xu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.