Acasă Inginerie medicală INTERACȚIUNEA PROTEINELOR DIN TUMORILE CANCEROASE

INTERACȚIUNEA PROTEINELOR DIN TUMORILE CANCEROASE

56
0
(c) Science Photo Library

Prima hartă, care surprinde modul de interacțiune al proteinelor din interiorul tumorilor canceroase, evidențiază mutații trecute anterior cu vederea și care ar putea fi vizate pentru realizarea unor terapii mai eficiente.

Trey Ideker și colegii acestuia din cadrul Universității din California, San Diego, au conceput o hartă cu ajutorul căreia a fost analizat modul în care câteva zeci de proteine canceroase comune interacționează în cazul cancerul de sân, de cap și de gât.

„Genele cancerului nu acționează individual. Comportamentul acestora poate fi comparat cu modul de funcționare al unei mașini, în care diferite piese interacționează între ele”, a declarat Ideker.

Hărțile de interacțiune ale proteinelor implică catalogarea tuturor diferitelor moduri în care proteinele interacționează între ele într-un sistem biologic. În acest caz, echipa a ales 61 de proteine care suferă frecvent mutații în cazul tipurilor de cancer analizate și a determinat modul în care fiecare interacționează între ele și cu sutele de alte proteine din tumorile canceroase.

„Încercăm să identificăm comunități de proteine care tind să sufere mutații”, a declarat Ideker.

În cazul cancerul de cap și gât, echipa a descoperit 771 de interacțiuni proteice care implică aproximativ 650 de proteine. 84% dintre aceste interacțiuni fuseseră raportate până în prezent. Dacă aceste interacțiuni sunt critice pentru creșterea tumorii, următoarea generație de medicamente oncologice ar putea încetini dezvoltarea cancerului.

În timp ce analiza datele în ansamblu, echipa a descoperit o mutație a colagenului proteic care a fost trecută cu vederea în cazul cercetărilor anterioare.

„Acesta este cel mai important lucru descoperit în cadrul studiului. În trecut, au existat anecdote cu privire la identificarea mutațiilor cancerului, dar nimeni nu a demonstrat acest lucru în mod sistematic”, a declarat Ideker.

Ideker speră că metoda va fi utilizată în cazul altor tipuri de cancer și că alți cercetători se vor alătura proiectului cu scopul de a descoperi și mai multe interacțiuni proteice în cazul cancerului. Acest lucru va ajuta atât la descoperirea de noi medicamente, cât și la găsirea de noi biomarkeri ai cancerului cu scopul de a elabora o serie de tratamente mai personalizate.

„Prin identificarea proteinelor care lucrează adesea împreună în anumite tipuri de cancer putem să înțelegem modul în care mutațiile afectează astfel de interacțiuni proteice. Această cercetare ne ajută să avem o mai bună înțelegere a dezvoltării și progresiei cancerului”, a declarat Chris Bakal din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.

Totuși, el observă faptul că oamenii de știință au analizat doar un număr mic de proteine și, prin urmare, valoarea principală a studiului este de a evidenția modul optim de cartografiere a interacțiunilor proteice. „Va fi nevoie de mult mai multă muncă”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.