Acasă Planeta Pământ TRANSFORMAREA JUNGLEI AMAZONIENE ÎN SAVANĂ

TRANSFORMAREA JUNGLEI AMAZONIENE ÎN SAVANĂ

76
0
(c) Mariana Bazo/REUTERS/Alamy

Pădurea tropicală amazoniană se apropie de un punct de cotitură, dincolo de care aceasta se va transforma în savană. Această concluzie a fost trasă după ce oamenii de știință au descoperit faptul că, în ultimele două decenii, zona şi-a pierdut rezistența.

În cadrul studiilor anterioare, cercetătorii au avertizat că cea mai mare pădure tropicală din lume, care acționează ca o frână vitală împotriva schimbărilor climatice, se apropie de un prag critic. Totuși, majoritatea cercetărilor anterioare s-au bazat pe proiecții realizate cu ajutorul unor modele și nu pe observații din lumea reală.

În prezent, Tim Lenton și colegii acestuia din cadrul Universității din Exeter, Marea Britanie, au folosit două seturi de date, care au fost colectate cu ajutorul sateliților între anii 1996 și 2016, pentru a măsura vegetația din Amazon de-a lungul timpului, urmărind modul în care aceasta și-a revenit după diferite evenimente, precum secete și incendii. Ei au descoperit faptul că de la începutul anilor 2000, 76% din suprafața regiunii devenit mai puțin rezistentă sau mai puțin capabilă să revină la o stare stabilă după ce a fost afectată de aceste tipuri de evenimente.

„Semnele acestei instabilități în creștere nu au inclus schimbări evidente, precum scăderi uriașe în biomasa pădurii. Trebuie să ne reamintim că, dacă ajungem în acel punct critic și ne angajăm să pierdem pădurea tropicală amazoniană, atunci vom primi un feedback semnificativ în ceea ce privește schimbările climatice globale. Trecerea la savană, un ecosistem înierbat, cu mult mai puțină biomasă, ar debloca aproximativ 90 de miliarde de tone de dioxid de carbon stocat în copaci și sol. Omenirea emite aproximativ 40 de miliarde de tone de CO2 pe an”, a declarat Lenton.

Echipa a analizat acoperirea vegetației folosind un set de date cu privire la adâncimea optică a vegetației, care a fost realizat cu ajutorul microundelor și un al doilea, care a folosit în schimb radiații în infraroșu.

Cercetătorii au declarat faptul că pierderea rezistenței a fost mai rapidă în zonele pădurii tropicale în care a fost înregistrată o cantitate mai mică de precipitații și în cele care se află în vecinătatea fermelor mari și drumurilor majore.

Lenton a adăugat faptul că deși nu poate estima o dată precisă cu privire momentul în care schimbările vor deveni ireversibile, se așteaptă ca tranziția către savană să fie un proces care va dura zeci de ani. Alți experți sunt de părere că lucrarea se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi ale faptului că pădurea tropicală se apropie de un punct de cotitură.

Schimbările nu sunt izolate la nivelul pădurii tropicale. Partea de sud-est a Amazonului, denumită „arcul defrișărilor”, s-a schimbat deja până în punctul în care, în prezent, aceasta emite carbon și nu mai absoarbe.

Matt Finer din cadrul organizației non-profit Amazon Conservation a declarat faptul că lucrarea ar putea oferi un ghid de prioritizare a protecției anumitor zone. „Amazonia de vest și de nord-est par să aibă cea mai mare rezistentă. Este foarte importat să protejăm aceste zone de amenințările actuale și viitoare precum minerit, realizarea de noi drumuri și extinderea agriculturii”, a adăugat acesta.

Carlos Nobre din cadrul Universității din São Paulo, Brazilia, a declarat faptul că lucrarea este „îngrijorătoare” și „bazată pe date solide”. „Aceasta demonstrează că rezistența pădurilor tropicale amazoniene a scăzut foarte rapid în ultimii 20 de ani”, a relatat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.