Acasă Gadget-uri DEZVOLTAREA UNUI GADGET PENTRU PERSOANELE NEVĂZĂTOARE

DEZVOLTAREA UNUI GADGET PENTRU PERSOANELE NEVĂZĂTOARE

124
0
(c) Manuel Zahn

O pereche de ochelari de protecție cu infraroșu și o serie de plăcuțe care vibrează pot oferi persoanelor nevăzătoare o modalitate intuitivă de a naviga. Totodată, spre deosebire de multe sisteme de pe piață, acestea nu necesită ținerea în mână a dispozitivelor sau acoperirea urechilor.

Manuel Zahn și Armaghan Ahmad Khan din cadrul Universității Tehnice din München, Germania, au instalat o pereche de camere cu infraroșu pe un prototip de ochelari de protecție imprimați 3D. Acestea capturează o imagine stereoscopică pe care un computer o poate folosi pentru a crea o hartă a împrejurimilor. Această hartă este convertită într-o imagine cu rezoluție scăzută pe o grilă de 5 x 5, care este apoi prezentată utilizatorului cu ajutorul unei rețele de 25 de tampoane vibrante plasate pe o bandă.

De exemplu, dacă purtătorul merge pe un hol îngust, el simte vibrații mai puternice pe marginile rețelei, care subliniază prezența pereților, și vibrații mai slabe în centru, deoarece obiectele se află la o distanță mai mare în acea direcție. Dacă un utilizator se îndreaptă spre un obstacol, intensitatea vibrațiilor respectivelor plăcuțe de pe braț crește treptat în locul corespunzător. Deoarece sistemul folosește raze în infraroșu, acesta funcționează chiar și în întuneric total.

Cinci voluntari care au folosit dispozitivul au reușit să parcurgă un traseu de testare chiar și la prima încercare. Deși timpul mediu necesar pentru parcurgerea traseului în urma testelor săptămânale a scăzut de la 320 de secunde (prima cursă) la 148 de secunde (două săptămâni mai târziu, la a treia încercare), de fiecare dată a fost folosit același traseu, așadar este posibil ca subiecții să fi memorat drumul.

Zahn a declarat faptul că ajutoarele de navigație existente implică adesea roboți scumpi sau se bazează pe abordări care ocupă pe deplin alt simț al purtătorului. De exemplu, unele sisteme necesită purtarea unor căști și astfel reduc capacitatea purtătorului de a răspunde la informații audio provenite din mediu.

„Proiectarea banderolei a fost o provocare: aceasta trebuia să fie suficient de mare pentru ca purtătorul să facă distincția între plăcuțele vibratoare și să extragă informațiile. Totuși, în afară de acest lucru, sistemul este destul de intuitiv. Utilizatorul înțelege rapid că vibrația este în concordanță cu mișcările sale și că aceasta este ca o reprezentare la rezoluție mai scăzută a împrejurimilor. Următorul pas este să producem o versiune mai rafinată a ochelarilor și o bandă extensibilă, care poate fi purtată discret pe sub haine”, a relatat Zahn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.