Acasă Planeta Pământ ÎNREGISTRAREA UNOR NIVELURI ALARMANTE ALE METANULUI DIN ATMOSFERĂ

ÎNREGISTRAREA UNOR NIVELURI ALARMANTE ALE METANULUI DIN ATMOSFERĂ

97
0
Zonele umede precum Pantanalul din Brazilia sunt o sursă majoră de emisii de metan. (c) CARL DE SOUZA/AFP via Getty Images

Cercetătorii au declarat faptul că nivelurile în creștere ale metanului din atmosferă, care este un gaz cu puternic efect de seră, ar trebui să fie considerat un „semnal de alarmă”.

Potrivit datelor compilate de Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă din SUA (NOAA), concentrațiile medii de metan din atmosferă au atins un record de 1.900 de părți per miliard (ppb) în luna septembrie 2021, aceasta fiind cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani. În anul 1983, concentrația era de 1.638 ppb.

„Este înfricoșător”, a declarat Euan Nisbet din cadrul Royal Holloway. El a adăugat faptul că aceste date subliniază importanța promisiunilor făcute guvernele celor peste 100 de țări participante la summitul COP26 privind schimbările climatice în ceea ce privește reducerea cantității de metan produse.

Noua valoare maximă nu este surprinzătoare. Nivelurile de metan au început să crească încă din anul 2007. Cercetătorii sunt de părere că acest lucru se datorează, în principal, schimbărilor din zonele umede, practicării agriculturii în zonele tropicale și, într-o măsură mai mică, scurgerilor produse în urma producției de petrol și gaze. „Datele din septembrie confirmă tendințele excepționale pe care le-am observat în ultimii ani”, a declarat Keith Shine din cadrul Universității Reading din Marea Britanie.

Cu toate acestea, ritmul de creștere a concentrațiilor îi îngrijorează pe cercetători, 2020 marcând cel mai mare salt anual de la începutul înregistrărilor din anul 1983.

În anul 2020, nivelurile de metan au crescut cu o cantitate record. Creșterea sau scăderea concentrației medii de metan în atmosferă, părți pe miliard pe an
(c) NOAA GET THE DATA

„Este prea devreme să spunem dacă în anul 2021 se va înregistra o creștere anuală record”, a declarat Ed Dlugokencky din cadrul NOAA Global Monitoring Laboratory din Boulder, Colorado. Cu toate acestea, pe baza baloanelor de aer analizate până la sfârșitul lunii septembrie 2020, el se așteaptă la o creștere mare.

Doi factori posibili sunt condițiile umede din zonele tropicale, care sunt comune atunci când, planeta se confruntă cu un model meteorologic denumit La Niña, și valul de căldură din zona Arctică. „Aceste condiții pot juca un rol important în ceea ce privește nivelul de metan, care va fi înregistrat în anul 2021. Totuși, este prea devreme pentru a spune sigur”, a declarat Dlugokencky.

De asemenea, și redresarea activității economice afectate de pandemie ar putea contribui la această evoluție. „Este posibil ca emisiile de petrol și gaze să fi crescut pentru că „am revenit la normal””, a declarat Alex Turner din cadrul Universității Washington din Seattle.

Deși valoarea de 1.900 ppb este provizorie și va fi revizuită, Nisbet este de părere că acesta este „cu siguranță un moment de alarmă” și un memento că „trebuie într-adevăr să acționăm în acest sens”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.