Acasă Știri EFECTELE INCENDIULUI APĂRUT ÎNTR-O FABRICĂ DE TEHNOLOGIE ASUPRA CRIZEI DE CIPURI

EFECTELE INCENDIULUI APĂRUT ÎNTR-O FABRICĂ DE TEHNOLOGIE ASUPRA CRIZEI DE CIPURI

74
0
(c) PaulRaats/ASML

Un incendiu produs într-o fabrică deținută de unicul furnizor al unei tehnologii utilizate pentru fabricarea cipurilor ar putea accentua criza deja gravă de semiconductori.

Incendiul a izbucnit în data de 2 ianuarie 2022 într-o fabrică din Berlin, Germania, care este deținută de ASML Holding. Compania olandeză este cel mai mare furnizor de sisteme fotolitografice din lume și singura sursă de mașini de litografie cu ultraviolete extreme (EUV). Aceste dispozitive sunt folosite pentru a grava circuite pe plăci de siliciu și pentru a crea cipuri utilizate de companii precum Apple, IBM și Samsung. În al treilea trimestru al anului 2021, ASML Holding a vândut echipamente în valoare de 5,2 miliarde de euro.

Întreg globul se confruntă cu o criză de cipuri din cauza unei furtuni perfecte de probleme: o pandemie globală, un război comercial, secete și furtuni de zăpadă. Aceasta a coincis cu o perioadă de creștere a cererii fără precedent. Doar în luna ianuarie 2021, vânzările de cipuri au atins un record de 40 de miliarde de dolari.

Fabricile de semiconductori au o capacitate limitată, iar construirea de noi fabrici necesită investiții masive și durează adesea câțiva ani. Deși companiile de semiconductori se luptă pentru a crește producția și guvernele semnează acorduri pentru construcția de noi fabrici pentru a garanta aprovizionarea, dacă ASML nu poate furniza atât de multe mașini pe cât se dorește, deficitul ar putea continua pentru o perioadă mult mai mare de timp.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei ASML Holding au declarat faptul că este prea devreme pentru a determinat cât de semnificative au fost pagubele și dacă incendiul va avea vreun impact asupra producției. „Incendiul a fost stins în timpul nopții și, din fericire, nicio persoană nu a fost rănită în timpul acestui incident. Va dura câteva zile pentru a efectua o investigație amănunțită și pentru a face o evaluare completă”, a adăugat un purtător de cuvânt.

Vladimir Galabov din cadrul Omdia a declarat faptul că unele dintre produsele finale care se bazează pe utilajele ASML Holding erau deja într-un „deficit grav”. Impactul incendiului va depinde de ceea ce a fost deteriorat. În plus, este important de identificat dacă acesta a afectat cea mai avansată tehnologie de fabricare a cipurilor, care a fost mai puțin influențată de criza existentă, sau echipamentele mai vechi.

„Dacă este vorba de componente folosite pentru mașinile de litografie utilizate pentru fabricarea procesoarelor de ultimă generație, problema nu este una gravă. Cu toate acestea, dacă componentele deteriorate de foc erau folosite pentru fabricarea nodurilor mai vechi, avem probleme pentru că trebuie să intensificăm producția unor astfel de procesoare. Am intrat în anul 2022 cu o mulțime de cereri amânate. Dacă incendiul este grav și dacă ASML va avea dificultăți în rezolvarea problemelor, în următorii doi ani va trebui să ne obișnuim cu o situație grea de furnizare cu semiconductori”, a declarat Galabov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.