Acasă Știri PREDICTIBILITATEA MECIURILOR DE FOTBAL DIN LIGILE EUROPENE DE TOP

PREDICTIBILITATEA MECIURILOR DE FOTBAL DIN LIGILE EUROPENE DE TOP

71
0
(c) Joris Verwijst/BSR Agency/Getty Images

Potrivit unei analize a 87.816 meciuri din 11 ligi europene, de-a lungul timpului, partidele de fotbal au devenit mai previzibile.

Studiul acoperă rezultatele meciurilor din perioada 1993-2019 și include 10.044 de partide din Premier League și La Liga, precum și din primele divizii din Belgia, Grecia, Scoția, Turcia și altele.

Un model computerizat, în care au fost introduse date cu privire la meciuri, a încercat să prezică dacă echipa gazdă sau oaspete va câștiga prin analizarea performanței echipelor din meciurile anterioare. Modelul nu a luat în considerare rezultatele de egalitate, ceea ce a exclus din analiză între un sfert și o treime din totalul meciurilor.

„Modelul nostru nu este cel mai precis. Deși sunt sigur că există modele mai bune, acesta este unul foarte simplu”, a declarat Taha Yasseri din cadrul Colegiului Universitar din Dublin, Irlanda.

Scorul mediu AUC, care măsoară acuratețea modelului computerizat, a fost de aproximativ 0,75, ceea ce înseamnă că modelul a prezis corect rezultatul meciului în 75% din cazuri.

Șapte dintre cele 11 ligi care au fost studiate au înregistrat o creștere a predictibilității în timp. Ligile mai bogate, precum Premier League și La Liga, au avut scoruri AUC mai mari decât cele mai prost finanțate, precum Prima Divizie A din Belgia.

În ceea ce privește distribuția punctelor între echipe la sfârșitul sezonului, în cadrul studiului s-a constatat o corelație între predictibilitate și inegalitate. Asta a însemnat că rezultatele meciurilor sunt prezise corect mai des în ligile în care punctele sunt repartizate mai inegal.

Cercetătorii sugerează că fotbalul devine din ce în ce mai previzibil, deoarece inegalitatea dintre cluburile mai bogate și cele mai sărace a crescut. Acest lucru se datorează faptului că premiile în bani și alte venituri au crescut, iar cluburile de succes au putut cheltui mai mult pe jucători.

În cadrul studiului s-a mai constatat faptul că avantajul echipei gazdă devine un factor din ce în ce mai neglijabil. De exemplu, în Franța, echipele gazdă au câștigat aproximativ două treimi din puncte în anul 1993, dar doar aproximativ 58% în anul 2019.

Joey O’Brien din cadrul Universității din Limerick, Irlanda, a declarat faptul că cercetătorii au venit cu o serie de argumente statistice riguroase, care demonstrează că fotbalul a devenit mai previzibil. „Poate că, la un nivel mai filozofic, unele persoane ar putea spune că această predictibilitate afectează fotbalul”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.