Acasă Spațiu și Astronomie 3 DINTRE CELE MAI INTERESANTE TELESCOAPE SPAȚIALE PLANIFICATE PENTRU LANSARE PÂNĂ ÎN...

3 DINTRE CELE MAI INTERESANTE TELESCOAPE SPAȚIALE PLANIFICATE PENTRU LANSARE PÂNĂ ÎN ANUL 2034

224
0
(c) ESA/ATG medialab

Pe măsură ce anul 2021 se apropie de sfârșit, ochii astronomilor sunt fixați cu fermitate pe telescopul spațial James Webb (JWST), care a fost lansat în data de 25 decembrie. Acesta este unul dintre cele mai așteptate instrumente științifice și promite să ofere o nouă vedere incredibilă asupra universului timpuriu și a atmosferelor planetelor extraterestre care înconjoară alte stele.

Totuși, JWST este departe de sfârșitul poveștii. În următorii ani vor fi lansate o mulțime de alte observatoare inovatoare. Iată trei dintre cele mai interesante perspective.

1. Planetary Transits and Oscillations of Stars (PLATO)

Anul probabil al lansării: 2026

(c) NASA

Acest proiect al Agenției Spațiale Europene va analiza un milion de stele în căutarea unor puncte care trădează prezența unei planete aflate pe o orbită în jurul acestora. Tipuri similare de telescoape dezvoltate anterioare au putut să observe doar planete care sunt aproape de stelele lor și, prin urmare, trec frecvent prin fața lor. PLATO va observa fiecare stea pentru mai mult timp și astfel va putea detecta planete care sunt la distanțe mai mari față de steaua lor, deci care au orbită mai mare. Misiunea se concentrează pe încercarea de a identifica exoplanete stâncoase în zona locuibilă, adică regiunea îngustă a unui sistem stelar în care temperaturile sunt potrivite pentru existența apei în stare lichidă. De asemenea, telescopul va dispune de instrumente pentru a caracteriza astfel de lumi, oferind informații despre similitudinea lor cu Pământul.

2. Nancy Grace Roman Space Telescope

Anul probabil al lansării: 2025

(c) ESA

La fel ca telescopul spațial James Webb, telescopul spațial roman, numit după prima femeie director din cadrul NASA, va observa, în principal, radiații infraroșii. Totuși, în timp ce JWST se concentrează pe detalii, Roman merge spre obținerea unor imagini de ansamblu. Telescopul are un câmp vizual panoramic de peste 100 de ori mai mare decât JWST. În primii săi cinci ani, Roman va observa un spațiu de peste 50 de ori mai mare decât a acoperit Telescopul Spațial Hubble în primii 30 de ani. Acest lucru îi va permite să realizeze primele hărți cu infraroșu cu câmp larg ale universului. Cercetătorii speră că acest lucru va ajuta la rezolvarea unor mistere, precum adevărata identitate a materiei întunecate și a energiei întunecate. Astronomii pot vedea influența acestor substanțe asupra universului, dar nu pot explica ce sunt ele.

3. Laser Interferometer Space Antenna (LISA)

Anul probabil al lansării: 2034

Cercetătorii au detectat pentru prima dată undele gravitaționale, adică valuri în țesătura spațiului, în anul 2015. Până în prezent, aceștia au observat doar valuri produse de coliziunile cu găurile negre și stele neutronice. LISA, o misiune condusă de Agenția Spațială Europeană, va fi un detector de unde gravitaționale mult mai mare decât cele existente la sol. Acesta va consta din trei nave spațiale poziționate la o distanță de 2,5 milioane de kilometri într-o formațiune triunghiulară. Acest detector spațial va fi sensibil la undele gravitaționale cu frecvențe extrem de joase. Printre altele, sistemul ar putea permite reperarea planetelor din alte galaxii doar pe baza modului subtil în care corpurile influențează undele gravitaționale produse de stelele lor părinte. Până în prezent, toate descoperirile confirmate de exoplanete au fost realizate doar în cadrul Căii Lactee.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.